De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) heeft de Hongaarse parlementsverkiezingen overtuigend gewonnen. Migratie was hét grote thema, wat Orbán duidelijk geen windeieren legde. De opkomst lag bijzonder hoog.

Orbán kan daardoor beginnen aan zijn derde opeenvolgende ambtstermijn. Zijn partij Fidesz haalt zo’n 48,8 procent van de stemmen. Dit zou zich vertalen in 133 van de 199 zetels, hierdoor kan Orbán zijn tweederdemeerderheid in het Hongaarse parlement behouden. Met die grote meerderheid kan Fidesz alleen regeren en kan Orbán de grondwet aanpassen. De opkomst van de verkiezingen lag met 70 procent uitzonderlijk hoog.

Oppositie ligt in de touwen

Kort voor middernacht eiste Orbán de overwinning voor een juichende menigte buiten het Fidesz-hoofdkwartier in Boedapest. “Hongarije heeft een grote overwinning behaald […] Er ligt een grote strijd achter ons, we hebben een cruciale overwinning behaald, waardoor we onszelf de kans hebben gegeven om Hongarije te verdedigen”, zei de premier.

Na Fidesz is het ultranationalistische Jobbik de op-één-na grootste partij met 19,6 procent van de stemmen, oftewel 26 zetels. Partijleider Gábor Vona stapte op, hij had dat eerder beloofd te doen indien zijn partij geen doorbraak wist te forceren.

De linkse oppositie was aanvankelijk optimistisch over hun slaagkansen, maar lijkt een zware nederlaag te moeten verteren. De linkse partijen haalden gezamenlijk slechts 25 procent van de stemmen. De socialisten van MSZP behaalden 12,4 procent van de stemmen, de groenen van LMP 7,0 procent en de links-liberale DK 5,6 procent.

Migratie

Migratie was hét grote thema van deze verkiezingen, een thema waar de Hongaarse premier zich de afgelopen jaren in binnen- en buitenland sterk in profileerde. Hij beloofde eerder al geen moslimmigranten op te nemen, wat hem in conflict bracht met Brussel. Ook bouwde hij op het hoogtepunt van de migratiecrisis een hek op Servische en Kroatische grens. De meerderheid van de Hongaren kan zich duidelijk vinden in de aanpak van Orbán.

“Het is een enorme overwinning, meer nog dan wie dan ook verwachtte, en een grote klap voor de oppositie. Voor de resultaten binnenkwamen verwachtte de oppositie dat de hoge opkomst hen zou helpen”, vertelt Mariann Őry, hoofd Buitenland bij de Hongaarse krant Magyar Hirlap, aan SCEPTR.

“Fidesz wist ook beter dan verwachting te mobiliseren en wist meer stemmen dan voorheen te halen. Het is dus duidelijk dat het migratiethema ook buiten de gebruikelijke kern van Fidesz-stemmers veel mensen wist te overtuigen”, aldus Őry. “Orbán heeft nu een nog grotere legitimiteit dan voorheen en waarschijnlijk een grotere legitimiteit dan eender welke zittende EU-leider.”

Vlaams Belang ziet morele gelijk in overwinning

In een persmededeling ziet het Vlaams Belang – net zoals staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) – zich gesterkt in haar positie door de Hongaarse kiesresultaten. “De grootse overwinning van Viktor Orbán bewijst dat de Hongaren achter hem blijven staan en is ongetwijfeld ook een doorn in het oog van velen in de Europese ivoren torens”, aldus Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Orbán kiest in zijn beleid voor soevereiniteit en laat hem niets opleggen door de Europese Commissie, en al zeker geen immigratiequota”.

Van Grieken vervolgt met een impliciete uithaal naar de huidige regering: “De traditionele Vlaamse politici verschuilen zich maar al te graag achter de Europese Commissie om te vermijden dat ze hun handen vuil moeten maken en zorgen er zo voor dat er nog geen sprake is van een écht immigratiebeleid”, zo staat te lezen. “In Vlaanderen is Vlaams Belang de énige partij die daartoe bereid is. Het Vlaams Belang is, net als Fidesz, een volkspartij die kost wat kost de toekomst van onze eigen mensen wil veilig stellen.”

In Hongarije blijft het volk kiezen voor echte verandering. Ook Vlaanderen heeft nood aan een deftig immigratiebeleid en politici die hun handen vuil willen maken voor onze mensen. Geen woorden, maar daden!

Publiée par Vlaams Belang sur lundi 9 avril 2018