Het aantal salafistische moskeeën en predikers in Nederland verdubbelde in de afgelopen vier jaar. Ook blijkt dat de Nederlandse regering bovendien goed op de hoogte was van de geldstromen, die vanuit de Golfstaten naar deze moskeeën vloeiden, maar deze informatie achterhield. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad en het reportageprogramma Nieuwsuur.

Gisteren onthulden NRC Handelsblad en het reportageprogramma Nieuwsuur dat de opeenvolgende Nederlandse regeringen al sinds 2010 goed op de hoogte zijn van geldstromen van conservatief-islamitische landen, zoals Qatar, Saoedi-Arabië en Koeweit, naar moskeeën en organisaties in Nederland. Koeweit en Saoedi-Arabië brachten het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken hier immers vertrouwelijk van op de hoogte. Zo’n 10 procent van de Nederlandse moskeeën zou financiering in het Midden-Oosten zoeken.

Verdubbeling salafistische moskeeën en predikers

Uit een vertrouwelijke nota van de Nederlandse antiterrorismecoördinator NCTV blijkt dat het salafisme dankzij deze buitenlandse financiering groeit. Zo zijn het aantal salafistische moskeeën in Nederland op vier jaar tijd meer dan verdubbeld, van dertien naar 27. Eenzelfde gebeurde voor het aantal salafistische predikers, dat aantal steeg van 50 naar 110.

De Nederlandse Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over de geldstromen van de Golfstaten naar Nederland. De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) zei eerder tegen de Tweede Kamer dat het niet mogelijk was een overzicht te geven van het aantal salafistische organisaties.

Regering hield informatie achter

Eerder werd het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum gevraagd door de Nederlandse regering om de omvang van de buitenlandse moskeefinanciering in kaart te brengen. Het is opmerkelijk dat nu blijkt dat de regering toen al zelf over informatie uit de Golfstaten beschikte, maar deze doelbewust uit het zicht van onderzoekers hield.

Buitenlandse Zaken argumenteerde dat de lijsten geheim werden gehouden, omdat ze verkregen werden “vanuit diplomatiek verkeer”. Volgens het ministerie zouden de Golfstaten niet langer vrijwillig informatie delen als de lijsten openbaar gemaakt worden.

De belangrijkste oppositiepartijen PVV, SP en SGP vragen nu een debat over de zaak in de Tweede Kamer. Ook Gert-Jan Segers van regeringspartij ChristenUnie is verbaasd. “Er ontstaat een ideologie van onvrijheid tegenover onze rechtsstaat”, reageert hij. “De publicaties van NRC en Nieuwsuur maken nog eens duidelijk hoe hard het nodig is om deze geldkranen dicht te draaien”