De Turkse openbare aanklager heeft de aanhouding van 70 legerofficieren bevolen. Dit omwille van vermeende banden met de dissident Fethullah Gülen. Sinds de gefaalde coup in Turkije in 2016 zuivert president Recep Erdogan (AKP) het land van alle oppositie en dissidente stemmen. In het bijzonder worden de aanhangers van Gülen geviseerd, die volgens de AKP achter de coup zat.

Turkse politiediensten hebben gecoördineerd doorheen het land, in 34 verschillende provinciën, invallen uitgevoerd. Het doel van de grootschalige politie-actie waren verschillende leden van het Turkse leger die banden zouden hebben met de prediker, zakenman en activist Gülen. Er zijn aanhoudingsbevelen voor 70 legerofficieren.

Zuiveringen

Sinds de mislukte coup tijdens de zomer van 2016 in Turkije, zijn er vele duizenden dissidenten opgepakt en vervolgd in het Europees-Aziatische land. Volgens het VN-Mensenrechtenbureau liet vorige maand weten dat sinds de gefaalde staatsgreep maar liefst 160.000 mensen zijn opgepakt. Ongeveer hetzelfde aantal ambtenaren zou ontslagen zijn. 50.000 van de opgepakte dissidenten zijn formeel aangeklaagd en worden aangehouden.

Meerdere Westerse bondgenoten van Turkije hebben de zuiveringen aangeklaagd. Critici van Erdogan halen aan dat hij de flopputsch gebruikt als excuus om elke politieke tegenstand te neutraliseren. Zelf laat Ankara weten dat de handelingen nodig zijn om de nationale veiligheid te vrijwaren.

Gülen zelf woont sinds 1999 in ballingschap in de VS. Ankara heeft aan Amerika verzocht om Gülen uit te leveren, maar Washington weigert dit, hetgeen voor vergrote spanningen zorgt tussen de twee NAVO-leden. Op breder vlak verwijdert Turkije zich meer en meer van het Westen. Dit is te merken aan de tegendraadse inspanningen binnen de NAVO en de Turkse militaire operaties tegen de Koerden – Amerikaanse en Franse bondgenoten – in Noord-Syrië.