In Duitsland zorgt een filmpje, waarin jonge Turkse kinderen tussen 4 en 7 jaar in militaire kledij in een moskee te zien zijn, voor veel ophef. De kinderen spelen onder meer Turkse martelaren. Volgens Duitse politici worden de kinderen door Turkije gebruikt voor politieke propaganda. De Turkse regering heeft nauwe banden met de moskee.

Donderdag doken op sociale media plots video-opnames op waarin jonge kinderen in militaire uniformen en Turkse vlaggen te zien waren. Het blijkt gefilmd te zijn in het Duitse Herford, in een moskee van de Turks-islamitische Unie voor Religieuze Zaken DITIB. De beelden werden op Facebook gepubliceerd in groepen van de Turkse gemeenschap in Duitsland. Niet veel later werden de beelden verwijderd.

(Lees verder onder de video.)

Op de video zijn jonge Turkse kinderen te zien die trots in militaire uniformen paraderen voor de Turkse vlag. De kinderen zouden tussen de 4 en 7 jaar oud zijn. Ze roepen militaire commando’s, zwaaien met hun speelgoedwapens op luide Turkse muziek en groeten de vlag van Turkije. Vervolgens gaan ze allen ‘dood’ onder de grote Turkse vlag liggen, symbolisch. Zo zouden ze tonen te willen sterven voor Turkije en zo martelaar te worden.

Banden met Turkije

De opnames zorgen voor veel beroering in Duitsland. Tal van Duitse politici reageerden geschokt en boos na het zien van de beelden. Volgens hen worden kinderen gebruikt voor politieke belangen. “De foto’s van de DITIB-moskee zijn verontrustend en volstrekt onaanvaardbaar”, aldus Joachim Stamp (FDP), bevoegd voor integratie in Düsseldorf. “Het incident versterkt onze vrees dat DITIB handelt in het politieke belang van de Turkse regering.”

Dat DITIB nauwe banden heeft met de Turkse regering, is geen publiek geheim. Zo staan ze onder het toezicht van het Turkse ministerie van Religieuze Zaken en worden imams van DITIB traditioneel opgeleid in Turkije, en vervolgens naar Turkije gestuurd. Bovendien worden de imams ook betaald door Turkije.

Er werd aangedrongen op een reactie van DITIB, maar zij zijn zich van geen kwaad bewust. “De beslissing voor de uitvoering werd genomen door de ouderraad en de uitvoering werd ook door hem ontworpen”, legt DITIB-bestuurslid Necati Aydin op verzoek telefonisch uit. DITIB had volgens hem daarin geen inspraak. Bovendien was de uitvoering niet voor het grote publiek, zo benadrukt hij nog.