Volledig Turkse films worden alsmaar populairder in Europa. Ook in ons land zijn Turkse films razend populair. Volgende week zal alweer zo’n volledig Turkse film in ons land in première gaan. Maar de ambities reiken wijder dan ons land alleen. “In ieder land is er een publiek voor deze film”, aldus Kurt Cammon, producent van de film. “Je vindt de Turkse cultuur overal.”

De Turkse filmindustrie is booming in Europa. Er is veel vraag naar Turkse cinema in ons land en Turkse films winnen aan populariteit, dat bewijzen de hoge kijkcijfers ervan. Ook cinema’s zijn zich bewust van de grote vraag naar Turkse films, waardoor men sterk inzet op het bereiken van die specifieke doelgroep. Elk jaar worden er minstens 30 volledig Turkse films afgespeeld in onze bioscopen. Voornamelijk in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Luik.

“Je vindt de Turkse cultuur overal”

Volgende week zal de Turkse film ‘The Last Game’ in première gaan in Hasselt. Een film volledig in het Turks, met een volledige Turkse cast. De makers van de film hebben torenhoge ambities. De film kwam al uit in 150 bioscoopzalen in Turkije, maar nu willen ze ook Europa ermee veroveren. “In ieder land is er een publiek voor deze film”, zegt Kurt Cammon, producent van de film. “Je vindt de Turkse cultuur overal.”

“Logisch, Duitsland heeft drie miljoen inwoners van Turkse afkomst”

Vooral in Duitsland is de interesse in Turkse cinema bijzonder groot. Geen toeval volgens Cammon, gezien het feit dat de Turkse gemeenschap in Duitsland sterk vertegenwoordigd is. “De Turkse filmindustrie is een van de grootste ter wereld, ze biedt dus heel wat mogelijkheden. Turkse blockbusters komen ook uit op de Europese markten, voornamelijk via twee grote, Duitse distributeurs. Logisch, Duitsland heeft drie miljoen inwoners van Turkse afkomst.”

Voor de film was een budget van ruim 500.000 euro nodig. Ook de Vlaamse overheid deed daarvoor een duit in het zakje. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) kwam met 45.000 euro subsidies over de brug voor de financiering van de Turkse film.

Turkse films lijken alsmaar populairder te worden in Europa. Zo lokte de Turkse film Recep Ivedik 5 vorig jaar nog 60.000 bezoekers naar Belgische bioscopen. Weinig Vlaamse films halen zulke hoge cijfers. Om die reden wordt er ook fors ingezet op de Turkse filmindustrie. Vooral de herkenbaarheid van Turkse waarden en normen zou voor de grote populariteit zorgen. “Dat creëert een grotere betrokkenheid”, aldus Fikret Aydemir, hoofdredacteur van het Belgisch-Turkse maandblad Kuzey.

ADVERTENTIE