De Turkse minister voor Europese Zaken Ömer Çelik noemt Nederland en Oostenrijk ondemocratisch. Deze reactie komt er nadat de Nederlandse premier Mark Rutte zei dat hij niet wil dat Turkse politici in Nederland campagne voeren. Dat schrijft NOS.

Rutte wil niet dat Turkse politici campagne voeren in Nederland voor de Turkse verkiezingen in juni. Hij vreest dat dergelijke campagnes de openbare orde in Nederland zullen verstoren. Rutte wil namelijk geen externe conflicten in Nederland: “De campagne moet zich op Turkije richten.” Vorig jaar kwam de Turkse minister Kaya op bezoek in Rotterdam, dat leidde tot heel wat commotie.

Rutte wil naar eigen zeggen ook voorkomen dat er oneigenlijke druk op de Turkse kiezers in Nederland wordt uitgeoefend. Hij zal daarom in de komende weken met gemeenten aan tafel zitten die een grote Turkse populatie hebben. Die gemeenten zouden wel eens een bezoek kunnen krijgen van een Turkse politicus. Rutte zegt: “Feit is dat wij vrijheid van meningsuiting hebben en vrijheid van vergadering en vereniging. Maar die is niet onbegrensd.”

De uitspraken van Rutte vallen niet in goede aarde bij Çelik. Hij vindt Nederland ondemocratisch, ook Oostenrijk krijgt ongeveer dezelfde kritiek. Çelik noemt het in een tweet hypocriet en zegt dat “eens de deur van het beschadigen van democratische waarden open gaat, ze niet meer dicht zal gaan”.