Amerikaans president Donald Trump wil weer meedoen aan het regionale handelsverdrag TPP. Na de stijgende spanningen tussen China en de Verenigde Staten zou Trump toch terug willen komen op zijn eerdere beslissing om uit het TPP te stappen. Dat schrijft The New York Times.

Het Trans-Pacifisch Partnerschap (TPP) is een voorgesteld handelsakkoord tussen een reeks landen in Azië, Oceanië en Amerika waaronder de VS, Canada, Vietnam, Australië en Japan. Het TPP was bedoeld om handel en investeringen te bevorderen tussen de TPP-partners, innovatie, economische groei en ontwikkeling te stimuleren, en banen te scheppen.

Trump leefde zijn verkiezingsbelofte vorig jaar na en stapte uit de onderhandelingen. Nu lijkt hij terug te komen op zijn beslissing. Maar de resterende landen in het verdrag, waaronder enkele bondgenoten van de VS, zouden het Trump mogelijk niet zo makkelijk maken om er weer bij te komen. Ambtenaren in Japan, Australië en Nieuw-Zeeland reageerden droog op de uitspraak van de Amerikaanse president, ook al zou de VS het verdrag weer een sterke boost kunnen geven.

Het terugkeren van de VS zou intense onderhandelingen met zich meebrengen. Huidige leden van het verdrag verwachten ook dat er grote eisen uit Amerikaanse hoek zullen komen. Yoshihide Suga, hoofdkabinetssecretaris in Japan, waarschuwt voor nieuwe onderhandelingen: “Het is moeilijk om over een deel van het verdrag opnieuw te onderhandelen.” Suga noemt het een “goed gebalanceerd verdrag” dat zorgvuldig alle noden van de huidige 11 lidstaten behartigt.

Een vroege test van het potentieel dat het verdrag biedt voor de VS om weer lid te worden van het TPP kan volgende week al gebeuren. Dan ontmoet de eerste minister van Japan, Shinzo Abe, president Trump. Of de VS weer lid wordt van het handelsverdrag hangt af of de VS een betere deal kan sluiten dan die van Barack Obama enkele jaren geleden.

Handelsoorlog

Trump kan heel wat verzet krijgen van bedrijven en landbouwers in eigen land door de angst over een handelsoorlog tussen de VS en China. De stijgende spanningen kwamen er nadat de VS hoge tarieven zou leggen op importproducten uit China, deze laatsten antwoordden hierop door met dezelfde tarieven te dreigen op Amerikaanse producten. Het TPP-verdrag kan deze angsten voor een stuk wegnemen doordat handel met landen uit het verdrag een zekerheid wordt. De VS kan dan weer als economische reus het verdrag versterken en de dominantie van China in de Stille Oceaan doen afnemen.

Enkele huidige leden van het verdrag vinden echter dat ze in het originele akkoord al genoeg toegevingen gedaan hebben voor de VS. De Trump-regering vreest dan weer dat TPP-lidstaten met productielijnen in China hun Chinese producten via het TPP zonder tarieven de VS in kunnen krijgen. De VS wil dan ook dat er een quota komt op het vlak van productie binnen de TPP-landen zelf. Zo zou er een groot stuk van de producten een pak minder competitief worden voor producten uit de VS.

Het onderhandelen van een nieuw Trans-Pacifisch Partnerschap kan nog lang aanslepen. Veel van Trump’s onderhandelaars zijn immers bezig met aanpassingen aan het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA). Ondertussen is ook China bezig met het onderhandelen met enkele leden van het TPP zoals Japan en Zuid-Korea.

Sheila A. Smith, Japanexpert voor de Raad van Buitenlandse Relaties in Washington, zei dat de regering-Trump zich waarschijnlijk gerealiseerd heeft dat het niet de kracht heeft om een nieuw handelsakkoord met Japan te onderhandelen en dat het TPP het beste alternatief is. Ze vervolgt: “De Trump-regering kan regelrecht in dezelfde deal waar ze vorig jaar uitstapten lopen en het een overwinning noemen.”