De regering van president Donald Trump probeert een Arabische troepenmacht samen te stellen die de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in Syrië zou moeten vervangen. Dat bericht The Wall Street Journal.

De regering zou Saudi-Arabië, Egypte, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten gevraagd hebben om miljarden dollars bij te dragen om Noord-Syrië opnieuw op te bouwen. Ook wil de regering dat de Arabische landen troepen naar het gebied stuurt. De nieuwe nationale veiligheidsadviseur John Bolton zou onlangs met het waarnemend hoofd inlichtingen van Egypte, Abbas Kamal, gebeld hebben om te polsen of Egypte een daarin een rol zou kunnen spelen.

Regionale Arabische troepenmacht

Een van de doelen van de regionale Arabische troepenmacht zou een samenwerking zijn met lokale Koerdische en Arabische milities die door de VS gesteund werden. Enerzijds om te verhinderen dat de Islamitische Staat geen comeback maakt, anderzijds om ervoor te zorgen dat Iran niet in het door de VS achtergelaten vacuüm springt.

Zondag herhaalde het Witte Huis dat het, ondanks de luchtaanval van afgelopen weekend, de Amerikaanse troepen zo snel mogelijk wil weghalen uit Syrië. Ook heeft het de Arabische landen opgeroepen om zelf meer verantwoordelijkheid op te nemen om de regio te beveiligen.

“Amerikaanse troepen zo snel mogelijk naar huis”

“De Amerikaanse missie blijft onveranderd, de president is duidelijk geweest dat hij wil dat de Amerikaanse troepen zo snel mogelijk naar huis komen”, zei woordvoerster van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders, in een antwoord op de bewering dat de Franse president Emmanuel Macron Trump overhaald zou hebben om de Amerikaanse troepen “voor de lange termijn” in Syrië te houden.

“We zijn vastbesloten ISIS volledig te verpletteren en de omstandigheden te creëren die terugkeer ervan zullen voorkomen”, aldus Sanders “Bovendien verwachten we van onze regionale bondgenoten en partners dat ze zowel militair als financieel meer verantwoordelijkheid nemen voor de beveiliging van de regio.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/