Amerikaans president Donald Trump voorspelde in een tweet dat China de handelsbelemmeringen voor de Verenigde Staten zal stopzetten. Hij is opmerkelijk positief ondanks de stijgende spanningen tussen de twee grootste economieën van de wereld. Dat schrijft Reuters.

Trump noemt het “het juiste om te doen” en zegt dat hij en de Chinese president Xi Jinping vrienden zullen blijven. De spanningen tussen beide landen steeg de afgelopen dagen nadat ze elkaar bedreigden met tarieven die tientallen miljarden zouden kosten. China liet ook al weten dat het geen tijd voor onderhandelen is. Trump lijkt te benadrukken dat de handelstarieven waarmee gedreigd wordt nog niet van kracht zijn en dat alles opgelost kan worden via dialoog. Hij sluit zijn tweet zeer optimistisch af met: “Een geweldige toekomst voor beide landen.” 

Vorig jaar kocht de VS meer dan 500 miljard dollar aan goederen uit China. De tarieven waarover gesproken wordt zouden zo’n 150 miljard dollar aan geïmporteerde goederen bestraffen. 50 van de 150 miljard werd eerder al aangekondigd door de VS, maar China antwoordde dat het hevig zou terugslaan als de VS ook tarieven zou heffen op de overige 100 miljard dollar aan importproducten waarmee het dreigt.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel, Gao Feng, zei dat de extra tarieven zeer onrechtvaardig zijn en dat hierdoor onderhandelingen uit den boze zijn. De Chinese staatstelevisie schaarde zich tegen de VS. Volgens hen zullen de protectionistische maatregelen die Amerika voert eindigen in verlies en is de enige oplossing om de VS zo hard te raken dat het zich “de pijn zal herinneren”.

Larry Kudlow, directeur van de Amerikaanse Nationale Economische Raad, probeerde de afgelopen dagen om de gemoederen te bedaren door te benadrukken dat er vooralsnog geen tarieven zijn geheven. De tarieven zouden 25% bedragen en meer dan 1.300 Chinese soorten producten treffen. China stelde als onmiddellijke reactie ook een lijst met Amerikaanse producten op ter waarde van 50 miljard dollar waaronder sojabonen, vliegtuigen, auto’s, rundvlees en chemicaliën.