De Amerikaanse president Donald Trump zal het leger naar de grens met Mexico sturen om deze te beveiligen, zolang daar geen muur gebouwd wordt. Dat deelde hij gisteren mee.

De Amerikaanse president Donald Trump zei op dinsdag dat de VS zuidelijke grens met Mexico met het leger zullen beveiligen. Trump noemde de beslissing “een grote stap”. Hij deed de uitspraken tijdens een vergadering met leiders uit de Baltische staten. Het plan zou een “grootscheepse” mobilisatie van de Nationale Garde inhouden.

“Grens van ‘Zwakke Wetten'”

Op een latere nieuwsconferentie vertelde Trump, die zei dat hij het plan met Defensieminister James Mattis had doorgesproken, dat de grens onbeschermd is door “onze afschuwelijke, afschuwelijke en zeer onveilige wetten”. “We hebben geen wetten, we hebben catch-and-release”, aldus Trump. “Je pakt hen op en laat ze onmiddelijke weer los en jaren later komen mensen terug voor een rechtszaak, behalve dat ze vrijwel nooit meer terugkomen.”

De nieuwe reeks bezorgdheden over de grens met Mexico lijkt te zijn ingegeven door “karavaan” van meer dan 1.000 Centraal-Amerikaanse migranten die momenteel op weg is naar de Amerikaanse grens. De Mexicaanse autoriteiten hebben die groep nog niet geprobeerd tegen te houden.

Trump dreigde er in een reeks tweets mee om de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) op te blazen en de ontwikkelingssamenwerking met landen als Honduras, waar veel migranten vandaan komen, te verminderen. “De grote karavaan van mensen uit Honduras, nu in Mexico en op weg gaat naar onze grens met ‘Zwakke Wetten’, kan beter worden tegengehouden voordat het daar aankomt”, aldus Trump. “De melkkoe NAFTA speelt een rol, net als de ontwikkelingssamenwerking met Honduras en de landen die dit toestaan. Congres MOET NU HANDELEN.”

NAFTA

Op de persconferentie zei de president dat NAFTA een “gênante” overeenkomst was en dat hij maandag tegen Mexicaanse functionarissen gezegd zou hebben: “Ik hoop dat u die karavaan gaat vertellen niet tot de grens te komen.”  Op dinsdag beslisten president Trump en de Amerikaanse regeringstop ook “om het Congres onder druk te zetten om dringend wetgeving aan te nemen om wettelijke mazen te sluiten die door misdadige handel, narco-terroristen en smokkelaars worden uitgebuit”.

Het Pentagon was aanvankelijk niet op de hoogte van de beslissing van Trump om het leger naar de grens te sturen. Het is wel zo dat het leger al tot zekere hoogte betrokken is bij de grensbewaking. President Barack Obama stuurde in 2010 al eens 1.200 troepen van de Nationale Garde naar de grens.