In een presidentiële memo maakt Donald Trump een einde aan het ‘catch and release’-beleid, waarbij illegalen onmiddellijk na aanhouding weer worden vrijgelaten. Ook sturen de eerste staten troepen naar de grens met Mexico.

President Donald Trump heeft een memorandum ondertekend om stappen te ondernemen om een einde te maken aan het zogenoemde ‘catch and release’-beleid, waarbij illegale immigranten kort na aanhouding weer vrijgelaten worden in de Verenigde Staten. Hij spoort daarmee het Congres aan om actie te ondernemen op het gebied van immigratie.

Catch and release

De nota moet de Amerikaanse overheid manieren doen onderzoeken om de huidige praktijken te beëindigen. Daarbij wordt veelal verwezen naar de vrijlating van illegale immigranten in afwachting van hoorzitting, in plaats van hen in hechtenis te houden.

In een verklaring noemde het Witte Huis ‘catch and release’ gisteren “een gevaarlijke praktijk”, daarbij werd ook verwezen naar de toestroom van criminelen over de Mexicaanse grens en mensen- en drugssmokkel. “De veiligheid van het Amerikaanse volk is de hoogste prioriteit van de president, en hij zal zijn belofte nakomen om het land te beschermen en ervoor te zorgen dat de Amerikaanse wetten worden gerespecteerd”, luidde de verklaring.

Nationale Garde

In zijn memorandum vroeg Trump ook aan minister van Defensie James Mattis om een lijst te maken van militaire infrastructuur die gebruikt zou kunnen worden in de huisvesting van illegale immigranten. Mattis gaf intussen ook groen licht om tot wel 4.000 troepen van de Nationale Garde grensbewakingsmissies uit te laten voeren.

Intussen lieten zowel Texas als Arizona weten dat zij troepen van hun Nationale Garde naar de Mexicaanse grens zullen sturen. Texas stuurt er zo’n 250 en Arizona stuurt er zo’n 150. De Amerikaans federale overheid zal de hele operatie financieren, terwijl de deelnemende staten het bevel zullen voeren.