De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft de geplande uitwijzing van een Marokkaanse veroordeelde terrorist geblokkeerd. Volgens de Raad werd niet genoeg getoetst of de mensenrechten van de terrorist in Marokko niet zullen geschonden worden. Enkele weken geleden blokkeerde de Raad ook al een geplande uitwijzing van een terrorist.

“Slecht nieuws”, zo schrijft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op zijn Facebook. “De vreemdelingenrechtbank (Raad voor Vreemdelingenbetwistingen – RVV) houdt een tweede geplande repatriëring van een veroordeelde Marokkaanse terrorist tégen.” De veroordeelde Marokkaan werd onlangs vanuit zijn gevangeniscel overgeplaatst naar een gesloten centrum voor illegalen, met het oog op repatriëring, stelt Francken.

Mensenrechten

Maar daar steekt de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen nu dus een stokje voor. Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens onvoldoende, onvoldoende getoetst. Dat artikel bepaalt of men iemand gedwongen kan terugsturen naar een land waar de mensenrechten van de persoon in kwestie mogelijks geschonden kunnen worden.

“Ondanks de inspanningen van de Marokkaanse autoriteiten om de mensenrechtensituatie te verbeteren, blijkt niet uit het administratieve dossier dat de verdediging ook maar de minste stap heeft gezet om garanties te krijgen dat in geval van terugkeer naar zijn land, de persoon niet lastiggevallen zal worden voor de feiten die in België tot zijn veroordelingen hebben geleid, of om op welke manier dan ook het risico op blootstelling aan de behandelingen die door het artikel 3 van het EVRM verboden zijn, te verminderen”, klinkt het.

(Lees verder onder het Facebookbericht.)

Slecht nieuws. De vreemdelingenrechtbank (Raad voor Vreemdelingenbetwistingen RVV) houdt een tweede geplande…

Publiée par Theo Francken sur mercredi 4 avril 2018

Niet eerste keer

Enkele weken geleden hield de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen ook al een geplande uitwijzing van een gevaarlijke Marokkaanse jihadist tegen. De rechtbank stelde dat de DVZ geen stappen heeft ondernomen om te garanderen dat de veroordeelde terrorist, Bilal S., niet “verder zal worden lastiggevallen voor de feiten waarvoor hij al in België werd veroordeeld, en om het risico te verkleinen dat hij daar onmenselijk of vernederend zal worden behandeld”.

Bilal S. was een handlanger van de beruchte Khalid Zerkani, volgens het federaal parket de grootste jihadi-ronselaar van België. Zerkani, Bilal S. en een 30-tal andere verdachten stonden in 2015 terecht voor hun terreuractiviteiten. Bilal S. werd in 2017 reeds vrijgelaten.