In 2017 blijkt geen enkele imam een visum lang verblijf te hebben aangevraagd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) deelde dat nieuws met bijschrift: “Geen importimams, c’est fini.” Het bericht leidde tot een Twitter-rel tussen Francken en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

In 2016 kondigde staatssecretaris voor Theo Francken  aan dat hij geen visum ‘lang verblijf’ meer zou toekennen aan buitenlandse imams die in België willen komen prediken in niet-erkende moskeeën. Francken weigerde dat jaar 12 van de 16 aangevraagde visums van die soort.

Opvallend echter, een jaar later, in 2017, diende geen enkele buitenlandse imam een aanvraag in voor een visum lang verblijf. Wel vroegen 63 Marokkaanse, 3 Egyptische en 3 Iraanse imams een visum ‘kort verblijf’ aan. Enkel de 3 Iraanse visumaanvragen werden geweigerd. Het weigeren van Marokkaanse imams zou immers tot diplomatieke spanningen kunnen leiden, zo klinkt het in Het Laatste Nieuws.

Twitter-rel

Op Twitter deelde staatssecretaris Francken het nieuws met bijschrift: “Geen importimams, c’est fini.” Het doet vermoeden dat de staatssecretaris de visumaanvragen van buitenlandse imams weigert, maar dat blijkt dus niet te kloppen. Er waren gewoon geen visumaanvragen. Bovendien gaat het louter en alleen om imams die willen komen prediken in niet-erkende moskeeën. Over erkende moskeeën wordt met geen woord gerept.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde kritisch op de Twitter-post van Francken, waarna een heuse Twitter-rel ontstond tussen beide politici. “Wat ga jij doen? Altijd dat gekanker. Sjonge”, antwoordde Francken boos op de reactie van Van Grieken. Het antwoord van de Vlaams Belang-voorzitter liet niet lang op zich wachten. “Met het verkeerde been uit bed gestapt of zo? Het piekt gewoon dat wij aantonen dat jouw partij een partij met 2 gezichten is. Moet je niet over zitten wenen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Vervolgens nodigt Francken Van Grieken uit voor een debat, iets waar Van Grieken wel oren naar heeft. “Deal! Kunnen we ineens wat stoere tweets van je doorprikken. Zeg maar en wanneer. Ik ben vanaf woensdag terug in Vlaanderen. Kan je ineens alle door de N-VA geweigerde debatten goedmaken”, aldus Van Grieken.