De Syrische luchtafweer zou afgelopen nacht verschillende raketten hebben neergehaald die de luchtmachtbasis van Shayrat in Homs en een andere basis ten noordoosten van de hoofdstad Damascus als doel hadden. Dat meldden de Syrische staatstelevisie en media gelieerd aan Hezbollah.

Op de staatstelevisie waren beelden van een neergehaalde raket te zien. Diezelfde staatsmedia vermeldden evenwel niet een andere raketaanval waar de mediadienst van Hezbollah wel gewag van maakte. Volgens die laatste zouden er drie raketten zijn afgevuurd op de militaire luchthaven van Dumair, ten noordoosten van Damascus. Volgens de Hezbollah werden die door de Syrische luchtafweer onderschept.

VS ontkent betrokkenheid

Volgens een woordvoerder van het Pentagon was er afgelopen nacht geen militaire activiteit door de VS in het gebied. Een woordvoerder van het Israëlische militaire leger zei dan weer: “Wij geven geen commentaar op dergelijke berichten.”

De luchthaven van Dumair zou een belangrijke luchtmachtbasis zijn die ook gebruikt werd in de campagne om Oost-Ghouta te heroveren. De luchthaven van Shayrat was vorig jaar al eens het doelwit van kruisrakettenaanval door de Verenigde Staten, als vergelding voor een vermeende chemische aanval in Khan Sheikhoun.

Israëlische luchtaanvallen

Israël voert al langer regelmatig bombardementen uit in Syrië op vermoede Iraanse of Hezbollah-doelwitten. Zo werden er regelmatig wapenkonvooien uitgeschakeld waarvan het Israëlische leger vermoedt dat ze bestemd waren voor de sjiitische militie uit Libanon. Ook werden er enkele keren bombardementen uitgevoerd als represaille op Syrische projectielen die in de Golanhoogten terechtkwamen.

Afgelopen weekend voerden Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nog een grootschalige luchtaanval uit op Syrië. Dat was eveneens een reactie op een vermoedelijke gifgasaanval van het Syrische leger in Douma. Het was de grootste Westerse interventie in Syrië tot nu toe.