Volgens het Syrische staatspersagentschap SANA is de Syrische T-4-luchtmachtbasis nabij Homs gebombardeerd. Aanvankelijk berichtte SANA dat de aanval “wellicht een daad van Amerikaanse agressie” betreft in respons op de chemische aanval vorige week. Maar alles duidt meer en meer op een Israëlische aanval. SANA zelf bericht nu ook over een Israëlische luchtaanval. Syrische strijdkrachten zouden tijdens de aanval 8 raketten neergehaald hebben.

Deze ochtend is de T-4-basis nabij Tiyas, in de provincie van Homs, gebombardeerd. Wie de aaval uitvoerde, is momenteel niet duidelijk. Aanvankelijke speculaties in de media wezen in de richting van Amerika, Turkije en zelfs Frankrijk en het VK. Dit in verband met de vermoedelijke chemische aanval van vorige week in rebellengebied in Oost-Ghouta. Nieuwe informatie duidt volgens experts echter meer in de richting van een routineuze Israëlische aanval, gericht tegen Iraanse of Hezbollah-doelwitten. Beide partijen werken nauw samen met de Syrische overheid van president Bashar Al-Assad en zijn fel gekant tegen de Israëlische staat.

Pentagon ontkent formeel

In ieder geval ontkent de Amerikaanse regering in een korte mededeling dat het achter de aanval zat. “Op dit moment voert het Amerikaanse ministerie van Defensie geen luchtaanvallen uit in Syrië”, zo klinkt het bij de Amerikanen. “Hoe dan ook volgen we situatie nauwgezet op en steunen we de lopende inspanningen om gebruikers van chemische wapens, in Syrië en elders, verantwoordelijk te stellen.”

Het Russisch ministerie van Defensie en bepaalde Libanese media vermoeden dan weer dat Israël achter de aanval zit. De Joodse staat voert geregeld aanvallen uit op Syrisch grondgebied. Dit vooral tegen doelwitten die een bedreiging kunnen vormen voor Israël, zoals Hezbollah-bevoorradingen. “Een opvallend gegeven dat aandacht verdient, is dat Israël – als het de aanval uitvoerde – de luchthaven niet bestookte met vliegtuigen die Syrië binnenvlogen, maar kruisraketten afvuurde vanuit het Libanees luchtruim”, zo zegt Sim Tack, militair analist bij het Belgische inlichtingenbedrijf Force Analysis. “Dat is een mogelijke reactie op het recente verlies van een Israëlische F-16 door Syrische luchtafweerraketten en een manier om Israëlische jets en piloten minder kwetsbaar te ontplooien”.

Indien de aanval effectief werd uitgevoerd door de Israëli’s, is het te verwachten dat de aanval niet word opgeëist. De Israëlische strijdkrachten voeren geregeld aanvallen uit zonder erover te communiceren. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten – dat gelieerd is aan de oppositie – vielen bij het bombardement ten minste 14 slachtoffers.

1 jaar geleden: Amerikaanse Tomahawks vielen neer op Syrië

Afgelopen zondag waarschuwde Trump de Assad-regering er nog voor dat het “een grote prijs zou betalen” na de chemische aanval in Oost-Ghouta. Hierbij zouden meer dan 150 mensen gedood zijn. Het Witte Huis kondigde deze ochtend tevens aan dat het samen met  de Franse president Emmanuel Macron een “sterk gezamenlijk antwoord” zou maken na de vermoedelijke gifgasaanval.

Bijna precies een jaar geleden voerden de VS wel een grootschalige raketaanval uit op een legerbasis van Assad. Dit tevens in reactie op een gifgasaanval. Deze aanval – uitgevoerd met 59 Tomahawk-raketten – werd duidelijk gecommuniceerd door het Pentagon. De Amerikaanse strijdkrachten publiceerden zelfs een video van de aanval. Amerikaans president Donald Trump (Rep.) had het toen over een “gerichte militaire aanval” en zei dat er geen onduidelijkheid kon zijn dat “Syrië verboden chemische wapens [had] gebruikt.”