Het fenomeen van moslims die de openbare weg bezetten om er te bidden, bestaat al enkele jaren in Frankrijk. In 2011 werd het zo’n groot probleem, dat er een verbod kwam op het bidden op straat. Toch wordt er nog steeds regelmatig gebeden op straat.

In Frankrijk bestaat het probleem van straatbiddende moslims al enkele jaren. Omdat het probleem uit de hand dreigde te lopen, werd in 2011 zelfs een expliciet verbod opgelegd dat het bidden op straat moest verbieden. Maar dat weerhoudt moslims in Frankrijk er niet van om toch te bidden op de openbare weg, zo blijkt.

Scheiding kerk en staat

In de Franse stad Orléans, gelegen in het midden van Frankrijk, worden straten de laatste tijd regelmatig ingepalmd door biddende moslims. Boze buurtbewoners maakten foto’s en video’s van biddende moslims in de Rue de Limare, waar ook een moskee staat, en stuurden ze in een klachtenbrief naar het stadsbestuur. “Is dit wettelijk toegestaan”, vragen ze zich af. “Indien niet, wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat onze wetten gerespecteerd worden?”

Het stadsbestuur begrijpt de zorgen van de buurtbewoners. In Frankrijk geldt immers zogenaamde ‘laïcité’, een wet die waakt over de scheiding van kerk en staat. Ze trokken naar de bestuursleden van de moskee, die naar verluidt begrip hadden voor de klachten. “Vanmorgen heb ik de bestuursleden van de moskee ontvangen. Ik heb ze gezegd dat het bidden in de publieke ruimte niet toegestaan is, waar ze volledig mee akkoord gingen.”

De gezaghebbers van de moskee hebben beloofd erop toe te zien dat er geen moslims meer op straat zullen bidden.

Ook in ons land krijgen we soms te maken met moslims die de openbare weg afzetten om er te bidden. Zo werd vorig jaar bij het einde van de ramadan een straat in Schaarbeek volledig afgesloten door moslims die er op straat wilden bidden. Tegenover de straat staat een moskee, maar die was volgens de gelovige moslims te klein, waardoor ze zich naar eigen zeggen genoodzaakt zagen om uit te wijken naar de openbare weg.