Hangt het van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten af, dan zitten er in de volgende Vlaamse en federale regering evenveel mannen als vrouwen. “Dat is gewoon de weerspiegeling van de samenleving. Dat is een engagement dat iedereen moet nemen, wij doen het alvast”, stelde ze in het VTM-programma ‘De Meulemeester in Debat’.

In het verleden trok Rutten al een aantal keer de ‘vrouwenkaart’. Zo stelde ze in haar nieuwjaarstoespraak dat de Wetstraat “toch een beetje een mannenbastion” blijft en had ze lof voor minister van Volksgezondheid Maggie De Block “die bijna in haar eentje zorgt voor het genderevenwicht in de federale regering”.

In het VTM-programma ‘De Meulemeester in Debat’ trok Rutten opnieuw de vrouwenkaart. “Ik wil graag in de volgende regering dat er de helft mannen en de helft vrouwen zitten”, verklaarde de liberale partijvoorzitter. Gevraagd of dit quota zijn, reageerde Rutten dat dit “gewoon de weerspiegeling van de samenleving is”. “Het is zoals de liberale eerste minister van Canada, Justin Trudeau, zegt: we leven in 2018, het is maar de normaalste zaak van de wereld”.

Van Peel (N-VA): “Oefening à tête du client”

N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel reageerde via Twitter alvast negatief op Rutten haar voorstel. “Wij onderschrijven het principe dat de meest bekwame persoon het mandaat moet krijgen, en dat daarbij geslacht, afkomst, beperking, … geen enkele rol mag spelen”, tweette het Kamerlid. “Lijkt mij gezonder principe dan mathematische oefening à tête du client.. Toch bedankt”.

(Lees verder onder de tweet.)

Eerder, in een interview met De Morgen, verklaarde Van Peel zich al een koele minnaar van de vrouwenquota. Mannen en vrouwen zouden volgens haar over het algemeen andere ambities hebben. “Wat niet wil zeggen dat er geen vrouwen bestaan die wel letterlijk hogerop willen, en dat die niet dezelfde kansen moeten krijgen als ambitieuze mannen. Maar je moet toch niet van een hele groep vragen om ineens diezelfde grote ambities te hebben?”, aldus het N-VA-Kamerlid tegenover De Morgen.

Trudeau, een riskant voorbeeld

Rutten spiegelt zich met haar voorstel expliciet aan de progressieve Canadese premier Justin Trudeau. Hoewel de Canadese regeringsleider vanuit progressieve hoek regelmatig lof ontvangt voor de diverse samenstelling van zijn regering en inclusieve uitspraken, kan het verkeren. Zo is Trudeau zijn populariteit – althans in recente peilingen – tanende.

(Lees verder onder de tweet.)

Daarnaast werd er enkele maanden geleden op het internet volop gespot met een politiek correcte uitspraak van Trudeau. Zo vroeg de progressieve premier aan een vrouw om niet ‘mankind’ maar ‘peoplekind’ te zeggen. Naast kritiek op het feit dat Trudeau een vrouw onderbrak, werd er duchtig de spot gedreven met zijn politieke correctheid. “Justin Trudeau landt op de maan: ’Een kleine stap voor de mens, maar een grote sprong voor ‘peoplekind’”, klonk het onder meer.