Naast nationaal Open Vld-voorzitter is Gwendolyn Rutten tevens schepen voor Mobiliteit en Verkeersveiligheid in Aarschot. Dit laatste schijnt echter niet van een leien dakje gaan. Zo hangt de stad Aarschot een som van 1,6 miljoen euro boven het hoofd omdat verschillende trage wegen niet op tijd werden opengesteld. Oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen wijzen daarvoor uitdrukkelijk naar Rutten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

Begin deze maand stelden de Vlaamse liberalen met “Gewoon doen” hun nieuwe campagneslogan voor. “Op de burgemeestersstoel nemen we initiatieven die voor mensen het verschil maken”, stelde de blauwe partijvoorzitter toen tegenover BELGA. “Dat gaat soms over heel kleine dingen, zoals de stoep herstellen of een zebrapad aanleggen, maar soms ook over heel grote dingen. Kijk maar naar wat Bart Somers in Mechelen heeft bereikt”. “Gewoon doen”, is in Aarschot kennelijk minder eenvoudig dan het lijkt. Zo hangt de stad een som van zo’n 1,6 miljoen euro boven het hoofd nadat verschillende trage wegen niet op tijd werden opengesteld.

Vlaams Belang: “Rutten moet eer aan zichzelf houden”

Gisteren hadden volgens Het Laatste Nieuws zowel Groen als Vlaams Belang forse kritiek op het functioneren van Gwendolyn Rutten als schepen. Hangt het van Vlaams Belang-fractieleider Nico Creces af, dan moet Rutten zelfs de “eer aan zichzelf houden”. Zo getuigt het dossier volgens hem van “zware politieke laksheid”. Rutten wist volgens Nico Creces al sinds 2016 dat men een groot risico liep om veroordeeld te worden. “Open Vld voert nu campagne met de slogan ‘Gewoon doen’ maar in dit dossier is vooral ’niets gedaan”, citeert Het Laatste Nieuws de Vlaams Belang-fractieleider.

“Het had niet zoveel geld gekost als u had geweten hoe de zaken aan te pakken”, oordeelde gemeenteraadslid voor Groen, Betty Kiesekoms. “Van de honderd opgedragen punten heeft u er amper dertig gerealiseerd. Dat is een flinke buis. Nu haalt het stadsbestuur er juridische expertise bij. Dat had al veel eerder moeten gebeuren! En intussen lopen de kosten voor de belastingbetaler op”.

Rutten: “Van voor mijn tijd”

Gwendolyn Rutten is echter geenszins van plan om ontslag te nemen. Daarnaast laat ze aan Het Laatste Nieuws weten dat het een dossier is dat al zeer lang aansleept en van “voor mijn tijd” is. Ook zou het vonnis waarmee de stad Aarschot werd veroordeeld vertrekken “vanuit een strikte interpretatie” die “anno 2018 niet meer realistisch” is. Verder plaatst de schepen haar vraagtekens bij het bedrag van 1,6 miljoen euro. “Er staat nergens in het vonnis een bedrag. Dat is een eigen berekening”, citeert Het Laatste Nieuws Rutten.