De symbolische actie vorige maand, waarbij België één Russische diplomaat het land uitzette na de vermoedelijke moord in het VK op de Russische dubbelspion Sergej Skripal door de Russen, blijkt dan toch niet zo symbolisch. De diplomaat was een geheim agent, zo kon De Tijd te weten komen.

België stuurde eind maart welgeteld één Russische diplomaat het land uit. Dit na de moord op Skripal begin maart in het VK. De meeste Westerse landen wijzen naar Rusland als verantwoordelijke voor deze moord. Het Kremlin ontkent dit echter met klem. België koos er bewust voor om niet te vermelden dat de desbetreffende diplomaat in werkelijkheid een spion was/is voor de Russische inlichtingendienst. Zijn diplomatiek werk was slechts een dekmantel, zo blijkt.

“Legertje spionnen”

Deze spion is slechts een klein deeltje van het volledige aantal spionnen die Rusland in ons land inzet. De Russische ambassade in Brussel wordt door tal val geheime agenten  gebruikt als uitvalsbasis. Men verkoos echter, omwille van politieke en diplomatieke gevoeligheden, om niet meerdere spionnen het land uit te zetten. Nochtans heeft de Belgische Staatsveiligheid de namen van tientallen spionnen die voor Moskou werken, zo weet De Tijd.

Namen van Russische spionnen worden ook door bondgenoten doorgestuurd. Maar men weet ook dat die lijsten niet volledig zijn. Doorheen de diplomatie en de journalistiek in Brussel is een “legertje spionnen” verstopt, zo schrijft De Tijd. Vanuit dit milieu kan men eenvoudig belangrijke informatie vergaren, bijvoorbeeld rond het Europese energiebeleid. En niet enkel de Russen doen dit. “De Russen zijn hier talrijk aanwezig, de Chinezen ook. Maar ook de Amerikanen werken vanuit hun ambassade”, zo beweert een bron van De Tijd uit de inlichtingenwereld.

Justitieminieter Koen Geens (CD&V) is vertrouwd met de problematiek. “De Staatsveiligheid bevestigt dat het een gangbare praktijk is van de Russische inlichtingendiensten in België om actief op zoek te gaan naar personen om te rekruteren. Algemeen beschouwd geven de Russische diensten daarbij blijk van een sterke vastberadenheid, veel geduld en een groot pragmatisme”, aldus Geens in De Tijd. “Die rekruteringen kunnen plaatsvinden in de meest uiteenlopende sociale kringen.” Contraspionage is dus niet alleen iets uit de James Bond-films, maar blijft tevens een actuele prioriteit van de Staatsveiligheid.