De Russische vicepremier Dmitry Kozak wil de pitspoezen in september terugbrengen naar een Formule 1-race in Sotsji.Onze meisjes zijn immers de mooiste”, aldus Kozak.

Rusland wil de pitspoezen, internationaal bekend als ‘grid girls’, in september terugbrengen voor een Formule 1-race in het land. De praktijk van het in dienst nemen van modellen die promotiewerk verrichten tijdens de races, werd in januari door F1 afgeschaft. Er kwam een ander programma met kinderen, ‘grid kids’ genaamd, voor in de plaats.

Russische organisator: “Onze meisjes zijn de mooiste”

Maar de Russische vicepremier Dmitry Kozak, tevens voorzitter van het comité dat de Russische Grand Prix organiseert, zei dat hij “verkeerd” vindt om kinderen het racecircuit op te sturen omdat zij “bang” zouden zijn. “Hier zouden het volwassenen moeten zijn”, zei Kozak. De Russische Grand Prix vindt eind september plaats in Sotsji.

“In alle vormen van de motorsport zijn er meisjes die op harmonieuze en aangename manier auto’s adverteren”, aldus Kozak. “Als we erin slagen om tot een akkoord te komen, zijn we van plan om deze traditie te herstellen. Onze meisjes zijn immers de mooiste.”

Politieke correctheid

F1 besliste in januari om het gebruik van pitspoezen stop te zetten nadat de ‘Professional Darts Corporation’ hetzelfde deed met de ‘walk-on girls’. Volgens Sean Bratches, hoofddirecteur van commerciële activiteiten bij F1, kwam men tot de beslissing “om meer in overeenstemming te zijn met onze visie voor deze geweldige sport”.

Feministische organisaties juichten de beslissing toe en zeiden te hopen dat andere sporttakken zoals wielrennen, boksen en de UFC het voorbeeld van darts en Formule 1 zouden volgen. Een pitspoes, Charlotte Gash, zei dan weer dat ze “walgde” van de “politiek correcte” beslissing van F1.

Ook in België verdwenen de zogenaamde ‘bloemenmeisjes’, vrouwen die zegevierende wielrenners feliciteren met kussen en bloemen, dit voorjaar van het podium. De bloemenmeisjes zouden te seksistisch en stigmatiserend zijn. “Het past in de tijdsgeest dat de missen verdwijnen”, luidde de uitleg toen.