Speurders die betrokken zijn in het dossier rond de Bende van Nijvel zijn niet langer overtuigd dat Chris Bonkoffsky, de Rijkswachter die overleed in 2015, ‘de Reus’ zou geweest zijn. Afgelopen najaar kwam deze piste naar voren nadat de broer van Bonkoffsky dit opperde“De afgelopen maanden is er hard gewerkt om die beloftevolle these te onderbouwen, maar het is ons niet gelukt om nog concrete elementen boven te halen”, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

Gerechtelijke bronnen van Het Laatste Nieuws vertellen dat men de piste van Chris Bonkoffsky als de Reus niet langer ernstig neemt. “Het is weinig waarschijnlijk dat er ooit voldoende bewijzen komen dat Chris B. de Reus van de Bende van Nijvel was”, luidt het. “Eigenlijk zijn we 99% zeker dat hij het niét was, maar aan een dode man kan je uiteraard niets meer vragen”

Terug naar af?

Na meer dan 35 jaar in het ongewisse te blijven, dacht men vorig jaar in oktober dat ‘de Reus’, een belangrijk lid van de Bende van Nijvel, ontmaskerd was. Op zijn sterfbed zou de man bekend hebben tegenover zijn broer dat hij lid was van de gevreesde Bende van Nijvel“Vlak voor hij in mei 2015 stierf op zijn 61ste, heeft hij zijn geheim verteld”, aldus de broer vorig jaar“Hij was ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel.” Kort na zijn bekentenis overleed de man. Het bendelid vertelde overigens niet expliciet dat hij ‘de Reus’ was, maar daar twijfelde zijn broer niet aan. “Ik herken die bril, die fysionomie. Ik heb mijn broer ook jaren gekend natuurlijk.”

De uiterlijke gelijkenissen van de oud-Rijkswachter waren opvallend treffend, maar ook zijn afwezigheden om medische redenen liepen samen met momenten op wanneer de Bende een aanslag pleegde. Bovendien had Bonkoffsky het correcte profiel als uitgerangeerd lid van de Groep Diane, de elite-eenheid binnen de Rijkswacht. Dit zou mee de professionele tactische vaardigheden verklaren van de Bende.

Opnieuw “afremmende krachten”?

Maar “ondanks verscheidene onderzoeksdaden om die beloftevolle hypothese verder te onderbouwen, hebben we nog amper concrete elementen gevonden”, klinkt het. Men zal nu wellicht het geweer van schouder veranderen in het onderzoek. “Een beperkt aantal van de meer dan 400 tips die we kregen in de nasleep van het verhaal van Chris B. is verder diepgaand onderzoek waard.”

David Van de Steen, een van de slachtoffers van de Bende, reageert echter met ongeloof. “Ik hoop dat er een goede uitleg komt”, stelt hij in De Morgen. Van de Steen vraagt zich ook af of er niet opnieuw “afremmende krachten” aan het werk zijn.

(Lees verder onder de tweet.)

Een gelijkaardig geluid was vorig jaar in oktober te horen bij de advocaat van Van de Steen, Jef Vermassen. Vermassen stelde toen het Openbaar Ministerie de namen van nog minstens twee leden van de Bende van Nijvel kent. En die namen zouden al ruim twintig jaar in het dossier staan. “Als je niet blind bent en je kijkt ernaar, dan zie je het”, betoogde Vermassen“Dit is een pure uitvlucht omdat men goed weet dat men eigenlijk niet willen zoeken heeft.”

De Bende van Nijvel wordt verantwoordelijk geacht voor een serie van brutale overvallen tussen 1982 en 1985. Hierbij vielen in totaal 28 doden. Bij de laatste overval in 1985 op een Delhaize-winkel in Aalst vielen maar liefst 8 dodelijke slachtoffers. De winkelketen looft nog steeds een beloning uit voor gouden tips in het dossier.