De nieuwe rechtse Oostenrijkse regering zal het vreemdelingenrecht grondig hervormen. Hoewel de nieuwe regering pas in december aantrad, ontbreekt het haar niet aan dadendrang. De afgelopen maanden werd ook al groen licht gegeven voor een hoofddoekenverbod op basis- en kleuterscholen. Ook het geplande rookverbod in de horeca werd geschrapt. SCEPTR lijst de plannen en de verwezenlijkingen op.

Deze week lanceerde de Oostenrijkse regering een nieuw voorstel tot amendering van het vreemdelingenrecht in de ministerraad. De rechtsnationalistische regeringspartij FPÖ maakt zich sterk dat het wetsvoorstel duidelijk haar signatuur draagt. Zit in het wetsvoorstel vervat: de mogelijkheid tot het inkijken van mobiele telefoongegevens van asielzoekers, pas na tien jaar de mogelijkheid om staatsburger te worden, een financiële bijdrage van de asielzoekers aan de procedure en beter werk maken van het vastzetten met het oog op deportatie van delinquente asielzoekers.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Onderscheid asiel en immigratie

Volgens Walter Rosenkranz (FPÖ) maken de maatregelen voor het eerst een duidelijk onderscheid tussen asiel en immigratie. “Onder de vorige roodzwarte regering was het zo dat iemand die illegaal het land binnenkwam als asielzoeker de facto een permanente verblijfsvergunning kreeg […] We zullen dat nu veranderen. Iedereen die hier geen recht heeft op asiel, moet het land weer verlaten”, aldus Rosenkranz.

Toen de coalitie van de christendemocratische ÖVP van kanselier Sebastian Kurz en de rechtsnationalistische FPÖ van Heinz Christian-Strache op 18 december aantrad, lieten de partijen weten te willen snoeien in de uitkeringen voor migranten. Ook wilde de coalitie een systeem invoeren, waarbij burgers van andere EU-landen pas na vijf jaar verblijf in Oostenrijk recht hebben op een uitkering.

Naast een strenger migratiebeleid zouden beide partijen het erover eens zijn dat er meer rechtstreekse en directe democratie moet komen, in de vorm van referenda of volksraadplegingen. Daarnaast wilden ze ook de bureaucratie terugdringen en de belastingen hervormen om ze minder complex te maken. Een ander belangrijk thema was het benadrukken van het subsidiariteitsprincipe in de context van de Europese Unie.

Exit-rookverbod, enter-hoofddoekenverbod

Aan daadkracht ontbreekt het de nieuwe rechtse Oostenrijkse regering niet. In de maanden sinds het aantreden werden al een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd. Zo werd deze maand groen licht gegeven voor een hoofddoekenverbod in kleuter- en basisscholen. De regeringspartijen zien het hoofddoekenverbod als een belangrijk onderdeel van hun integratiebeleid. Men wil zo naar eigen zeggen vooral jonge meisjes beschermen voor de politieke islam. Het doel is om kinderen te beschermen tegen symbolen en kleding die een negatieve invloed hebben op hun ontwikkeling in de kindertijd.

Ook werd in maart het geplande rookverbod weggestemd. Het opheffen van het verbod was een belangrijke campagnebelofte van Heinz-Christian Strache, leider van de rechtsnationalistische FPÖ en zelf een verstokte roker. Volgens hem zou een rookverbod een inbreuk vormen op de “keuzevrijheid”. Ook argumenteerde hij dat hij de horeca wilde beschermen, volgens hem zouden zij hard getroffen worden door een rookverbod.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/