Rechtse persoonlijkheden roepen op tot ‘Dag voor de Vrijheid’ in VK

0
1750

Verschillende rechtse, libertarische en klassiek-liberale persoonlijkheden waaronder Tommy Robinson en Lauren Southern organiseren op 6 mei een ‘Dag voor de Vrijheid’ in Londen. Zij doen dit om wat zij zien als de politieke correctheid en de teloorgang van de vrije meningsuiting in het Verenigd Koninkrijk aan te klagen.

Volgens de website van de ‘Dag voor de Vrijheid’ zal men op 6 mei een mars organiseren in Whitehall, het regeringsdistrict in Londen. “We zullen samenkomen op Whitehall, in het hart van onze regering en eisen dat onze wetgevers, parlementsleden, politie en sociale mediareuzen hun oorlog tegen de vrijheid van meningsuiting stopzetten”, luidt het.

Georganiseerd door Tommy Robinson

Het protest op 6 mei wordt georganiseerd door Tommy Robinson. Hij stond de afgelopen maanden centraal in de beweging voor vrije meningsuiting in het Verenigd Koninkrijk. In maart werd hij nog permanent van Twitter verwijderd nadat hij had getweet dat “islam het doden van mensen aanmoedigt”. “Het establishment wil dingen over ons kunnen zeggen zonder dat we dingen terug kunnen zeggen, zonder dat we ons kunnen verdedigen of onze standpunten kunnen uitleggen”, aldus Robinson. “Zo werkt indoctrinatie.”

In de video die het evenement aankondigt zijn verschillende rechtse, libertarische en klassiek-liberale internetbekendheden te zien, eerst met hun mond dichtgeplakt en vervolgens met de tape verwijderd. Velen van hen stonden het afgelopen jaar centraal in het debat over de vrijheid van meningsuiting in het Verenigd Koninkrijk.

Zo is onder meer de YouTuber Mark Meechan, beter bekend als ‘Count Dankula‘, te zien in de video. Hij werd onlangs schuldig bevonden aan het ‘aanzetten tot haat’ en voor 800 Britse pond beboet omdat hij een filmpje op YouTube had gezet waarin hij de mopshond van zijn vriendin de Hitlergroet had aangeleerd. Ondanks het feit dat Meechan beweerde dat de video een grap was, beweerde een Schotse rechtbank dat zijn bedoelingen antisemitisch van aard waren.

Lauren Southern en Martin Sellner

Ook de Canadese journalist Lauren Southern verschijnt samen met de Oostenrijker Martin Sellner, leider van de Identitaire Beweging, en Britanny Pettibone in de video. Het drietal werd vorige maand vastgehouden door de Britse grenswacht. Sellner was toen van plan een toespraak te houden in Speaker’s Corner in Hyde Park, Pettibone was van plan Tommy Robinson te interviewen en Southern wilde naar eigen zeggen gewoon het land binnenkomen.

Southern werd in Calais vastgehouden op grond van de ‘Terrorism Act’ en de toegang geweigerd omdat zij een sociaal experiment had uitgevoerd. In dat experiment deelde zij flyers uit waarop “Allah is homo” stond. Naar eigen zeggen kreeg ze de ingeving na het lezen van een ‘Vice News’-artikel dat de vraag stelde of Jezus Christus homoseksueel was. Ook Sellner en Pettibone werden enkele dagen vastgehouden en tijdens zijn detentie herschreef Sellner zijn toespraak, die door Tommy Robinson in Hyde Park aan een menigte van duizenden mensen werd voorgelezen.

Andere mensen die hun steun toezegden aan de ‘Dag voor de Vrijheid’ zijn onder meer Milo Yiannopoulos, hoofdredacteur van Breitbart London Raheem Kassam, Anne Marie Waters van ‘For Britain’, UKIP-leider Gerard Batten, Canadese conservatieve mediapersoonlijkheid en een van de oprichters van ‘Vice’ Gavin McInnes en bekende YouTubers zoals Carl Benjamin, beter bekend als ‘Sargon of Akkad‘, en Stefan Molyneux te zien.