Vlaams parlementslid voor Groen Elisabeth Meuleman en N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel brachten dit weekend, vanuit een andere invalshoek, de vrouwenquota weer onder de aandacht. Het grote probleem van deze quota? Voldoende gemotiveerde vrouwen vinden, zo getuigt Gert Verwilt van VLinks op Facebook.

Naar eigen zeggen heeft Van Peel een “hekel” aan vrouwenquota. Tegenover De Morgen stelde ze dat verschillende vrouwelijke Kamerleden zeggen dat ze zonder die quota niet zouden zijn verkozen. “Hoe denigrerend is dat voor jezelf, zeg?”, vroeg Van Peel zich af. Daarnaast hebben mannen en vrouwen volgens haar over het algemeen andere ambities. “Wat niet wil zeggen dat er geen vrouwen bestaan die wel letterlijk hogerop willen, en dat die niet dezelfde kansen moeten krijgen als ambitieuze mannen. Maar je moet toch niet van een hele groep vragen om ineens diezelfde grote ambities te hebben?”, stelde het N-VA-Kamerlid tegenover De Morgen.

Bij Van Peel geeft dit in Kapellen problemen bij de samenstelling van de N-VA-lijst. Zo komt ze – op plaatsen waar vrouwen moeten staan – vrouwen tekort. Een ander gevolg van de quota? Van Peel kan verschillende ambitieuze mannen geen plaats geven en “moet vrouwen bijna verleiden om op de lijst te komen staan met de belofte dat ze zeker niet verkozen zullen worden”.

Groen neemt andere positie in

Bij Groen viel er dit weekend een totaal andere boodschap te horen. Zo raakte bekend dat Vlaams parlementslid voor Groen, Elisabeth Meuleman, zich gaat engageren voor meer vrouwelijke lijsttrekkers. Idealiter bereikt Groen een paritaire verdeling tussen mannen en vrouwen.

Met andere woorden: voor Groen gaan de bestaande quota nog niet ver genoeg. Dat de partij als gevolg van dit beleid gemotiveerde mannen moet weigeren en bepaalde vrouwen moet smeken om hoog op de lijst te staan, klopt volgens Meuleman niet. Aan vrouwelijk talent ontbreekt het niet in onze partij”, zei de politica aan het Nieuwsblad.

“Als man geen kans”

Niet iedereen deelt echter de overtuiging van Meuleman. Zo stelt Gert Verwilt, een van de kernleden van Vlinks, op Facebook dat men toch enkele kanttekeningen bij de vrouwenquota moet maken. Net zoals Van Peel merkt hij op dat Vlinks vrouwen moet smeken om lid te worden “maar de meesten zijn niet geïnteresseerd in politiek”. Verwilt geeft ook een persoonlijk voorbeeld. Zo werd zijn vriendin gevraagd om toe te treden tot het Ijzerbedevaartcomité terwijl ze het enkel van naam kende.

Valerie Van Peel in DM.Mensen op de kieslijst zetten met de uitdrukkelijke belofte dat ze niet verkozen zullen worden….

Publiée par Gert Verwilt sur lundi 9 avril 2018

Verwilt zelf, zou het echter wel zien zitten om deze functie op te nemen maar maakt naar eigen zeggen “als man geen kans”. “Men heeft immers vrouwen nodig om aan het vereiste quotum te komen. Soms schieten goedbedoelde wetten en maatregelen hun doel voorbij en ik denk dat dit hier het geval is“, schrijft hij op Facebook.