De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, is nog geen 12 uur na zijn benoeming al op bezoek in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Hij komt er zijn steun betuigen voor de alliantie die zijn president Donald Trump ooit verouderd noemde. Dat schrijft Reuters.

In een gesloten vergadering sprak de voormalige CIA-directeur Pompeo met zijn collega ministers van Buitenlandse Zaken uit de NAVO-lidstaten. Ze kwamen overeen dat er een nood is aan een antwoord op de “Russische agressie”. Pompeo zou volgens een ambtenaar van de VS ook benadrukt hebben dat de bondgenoten hun defensiebudgetten moeten opdrijven. Pompeo noemde de NAVO “van onschatbare waarde” in zijn allereerste gesprek met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Pompeo zei tegen Stoltenberg: “Het werk dat hier vandaag gedaan wordt is van onschatbare waarde en onze doelen zijn belangrijk, deze missie betekent veel voor de Verenigde Staten van Amerika.” Pompeo’s collega’s prezen hem voor zijn uitspraken. Onder andere de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, noemde het “een indrukwekkende start”. Pompeo’s aanwezigheid op de NAVO-bijeenkomst werd door de bondgenoten als cruciaal gezien naar aanloop van de top op 11 en 12 juli. Daar zullen NAVO-leiders een nieuw afschrikmiddel voor Moskou bespreken.

Brits minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, zei dat de NAVO een antwoord moet bieden op de mix die Rusland gebruikt. Deze mengeling bestaat uit een conventionele militaire dreiging, geheime oorlogsvoering en een cyberoorlog. “Een van de kernpunten van wat we doen is herbekijken hoe we ons collectief antwoord kunnen versterken tegen het soort hybride aanvallen dat zoveel NAVO-bondgenoten ondervinden van Rusland”, zei Johnson.

Op de bijeenkomst werd veel gesproken over de vergiftigde spion Skripal, waarvoor de schuld bij Rusland gelegd is, en de oorlog in Syrië. “Er was eensgezindheid over de Russische agressie, de grootte van deze agressie en het feit dat dit een probleem is dat een antwoord vereist”, zei een ambtenaar van de VS. Volgens hem ligt een uiteindelijke beslissing bij de NAVO-leiders tijdens de top op 11 en 12 juli.

Verhoogde defensiebudgetten

Pompeo herhaalde ook de eis die de VS al langer uitspreekt, namelijk dat de bondgenoten hun defensiebudgetten moeten opkrikken naar 2 procent van hun bbp tegen 2024. Daarnaast moet 20 procent van deze uitgaven gespendeerd worden aan de uitrusting van de NAVO-lidstaten. Dit thema ligt echter gevoelig bij de Europese landen die nog herstellen van de economische crisis. Voor hen is defensie minder belangrijk. De VS staat er toch op dat de bondgenoten, vooral Duitsland, hun aandeel betalen om Europa te verdedigen.

Kort voor zijn vertrek uit Washington werd ook bekend gemaakt dat Pompeo Saudi-Arabië, Jordanië en Israël dit weekend zal bezoeken. Hij zal in korte tijd een heleboel dringende internationale problemen moeten aanpakken, waaronder de conflicten in Syrië en Afghanistan. Washington is ook bezig om samen met Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië het nucleaire akkoord met Iran te verstrengen. Pompeo zei wel dat hij het verdrag wil repareren en niet wil opblazen.