De CD&V zit in een moeilijk water. Nadat bekend werd dat de ultra-orthodoxe jood Aron Berger niet alleen een mooie plaats zou krijgen op de Antwerpse CD&V-lijst, maar ook zijn orthodoxe opvattingen – zoals vrouwen geen handen schudden en ritueel slachten – zou aanhouden, kwam er een mediastorm op gang. Binnen en buiten de CD&V regende het aan kritiek. Antwerps CD&V-kopman en vicepremier Kris Peeters laat nu weten dat Berger mag blijven… als hij vrouwen de hand zal schudden. Dit stelt Berger voor blok.

Gisteren en vandaag werd bekend, na berichtgeving door Joods Actueel, dat Aron Berger – een ultra-orthodoxe jood – op de CD&V-kieslijst in Antwerpen zou komen de staan. Op de 9de plaats, dus binnen de top 10. Een primeur, want het is voor het eerst dat iemand van de chassidische-joodse overtuiging zo’n kiesplaats krijgt in Vlaanderen.

Peeters: “Ja, maar”

Dat zorgde echter voor onmiddellijke controverse, want Berger houdt er zeer conservatieve opvattingen op na. Niet alleen is Berger een fervente voorstander van ritueel slachten, iets wat de Vlaamse regering samen met CD&V aanpakte, maar weigert Berger ook vrouwen een hand te geven. Een oud interview dreef ook naar boven waarin Berger zei dat gemengd onderwijs “kindermishandeling” betreft. Onder andere CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert en Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) waren heel kritisch voor de eigen partij en de keuze om Berger op de Antwerpse lijst te zetten.

Kris Peeters reageerde vroeg deze ochtend met een tweet waarin stond te lezen dat “elke kandidaat op de lijst [de] gelijke positie van man en vrouw [respecteert]”. Peeters verhelderde deze positie deze namiddag op VTM na een overleg met CD&V-voorzitter Wouter Beke. Berger mag aanblijven bij de christendemocraten. Er is echter een groot addertje onder het gras. Berger móet een hand geven aan vrouwen. Het valt nog af te wachten of Berger zijn streng-religieuze principes zal opzij zetten voor een plaats bij een politieke partij.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/