De Belgische politieke partij ISLAM wil dat vrouwen en mannen voortaan apart zitten op de bus. Daarnaast heeft de partij nog een aantal andere opmerkelijke voorstellen, zoals de invoering van de sharia. “Onze doelstelling is een honderd procent islamitische staat”, klinkt het. Er wordt verbijsterd gereageerd op de voorstellen.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 had de partij ISLAM slechts 4 kandidaten. Daarvan werden er 2 uiteindelijk verkozen, één in Anderlecht en één in Molenbeek. Dit najaar zal ISLAM bij de gemeenteraadsverkiezingen in minstens 14 Brusselse en 14 Waalse gemeentes opkomen.

In Vlaanderen is de partij ISLAM vooralsnog niet vertegenwoordigd, al kan daar snel verandering in komen. “We weten dat er mensen mee bezig zijn in Antwerpen en Gent. Maar we staan met niemand in contact”, aldus Redouane Ahrouch, gemeenteraadslid in Anderlecht. “Dat kan veranderen tijdens de ramadan, van 15 mei tot 15 juni. Een ideaal moment om onze boodschap duidelijk te maken.”

“Honderd procent islamitische staat”

De ambities van ISLAM zijn torenhoog. Zo willen ze op termijn een islamitische staat bereiken in België en pleiten ze voor de invoering van de sharia, de islamitische wetgeving. “Onze doelstelling is een honderd procent islamitische staat”, klinkt het. “Het gaat ons om de waarden van onze religie. Met de invoering van de sharia bedoelen we de weg van de profeet en de Koran, niet dat we handen zullen afhakken of vrouwen zullen verplichten om een hoofddoek te dragen.”

De partij vindt wel dat iedereen die het wil overal een hoofddoek moet kunnen dragen. Een verbod op hoofddoeken of religieuze symbolen in scholen bijvoorbeeld is dus uit den boze. Scholen mogen dan weer enkel halal vlees aanbieden volgens ISLAM maar het meest controversiële voorstel is toch de scheiding van mannen en vrouwen op het openbaar vervoer in België. Op die manier zou moeten verhinderd worden dan mannen handtastelijk worden op de bus of trein.

Gemeenteraadslid Redouane Ahrouch is al 20 jaar buschauffeur bij de MIVB en probeerde in het verleden al de apartheid van mannen en vrouwen op de bus te bewerkstelligen. “Voorlopig zonder resultaat.” 

Reacties

Op sociale media regent het negatieve reacties op de voorstellen van ISLAM. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bijvoorbeeld reageert woedend. “De sharia is tegen de mensenrechten. Shariapartijen zijn antidemocratisch. In hun wereld hebben vrouwen geen rechten. En het begint bij apart openbaar vervoer. Ik walg van deze partij ISLAM”, stelt hij. “Geen sharia. Nu niet. Nooit niet.”

(Lees verder onder de tweet.)

Vlaams Belang wil een onderzoek naar ISLAM. “Men zou een onderzoek moeten voeren naar de geldstromen achter de partij Islam. Het is immers een publiek geheim dat er bijvoorbeeld vanuit Saudi-Arabië veel geld vloeit naar België om hier het salafisme te promoten. Anderzijds moet men vooral stoppen met allerhande toegevingen te doen aan de radicale islam en zich focussen op het bestrijden van de verspreiding ervan in onze wijken.”