Vandaag is de zesde dag op een rij dat er gestaakt wordt bij supermarktketen Lidl. De actievoerders vinden dat de werkdruk te hoog ligt. En hun acties breiden uit. Vijf distributiecentra van Lidl werden afgelopen weekend geblokkeerd waardoor de winkels die wel openbleven de afgelopen dagen in het gedrang komen. Het is onduidelijk hoeveel Lidl-winkels er nu kunnen open blijven.

De vakbonden voeren hun acties op. Voor de zesde dag op een rij leggen actievoerders de Belgische Lidl-omzet nagenoeg plat. Zondagavond werd het distributiecentrum in Sint-Niklaas geblokkeerd door de socialistisch vakbond. Dat werd bevestigd aan de Persgroep door Bart Leybaert, gewestelijk secretaris van de socialistische bediendebond (BBTK). De distributiecentra in Courcelles, Marche en Genk werden eerder op zaterdag al geblokkeerd. En zondagnamiddag moest het centrum in Wevelgem er ook aan geloven. Hierdoor staat de teller van geblokkeerde Lidl-distributiecentra op vijf.

Onduidelijk hoeveel Lidl-winkels gesloten zullen blijven

Het is nog niet volledig duidelijk hoeveel winkels gesloten zullen blijven na de blokkades. Het is mogelijk dat de directie Lidl-filialen openhoudt door alternatieve toelevering te organiseren.

Het is tevens onduidelijk of de blokkades legaal zijn. In ieder geval zijn ze er niet zo bezorgd over bij de vakbonden. “Of dat nu mag of niet, wij luisteren naar onze leden op de werkvloer, en dat is het belangrijkste”, zo vertelde BBTK-vertegenwoordiger bij Lidl Steven Bosman op Radio 1 gisteren. Kamerlid Wouter Raskin (N-VA) is het daar echter grondig mee oneens en wil het vervolgen van vakbonden mogelijk maken. “We moeten zorgen dat vakbonden rechtspersoonlijkheid krijgen, zodat wanneer ze het fundamenteel recht op arbeid ontnemen, vervolgd kunnen worden”, zo luidde het tevens op Radio 1.

De stakingsreeks ging vorige week woensdag van start na een spontane staking die uitbrak na een mislukt sociaal overleg. “Ik hoop dat de directie begint te beseffen dat het ernstiger is dan wat wij hen gezegd hebben”, luidt het bij de socialistische vakbond. Maar sinds gesprekken vrijdag afsprongen, is geen nieuw contact gezocht door de Lidl-directie, zo stelt BBTK verder.

Stakingen bij Lidl door mislukt overleg

Zeker 79 van de 300 vestigingen van Lidl in België zouden gesloten zijn.Kom er alles over te weten: http://bit.ly/2Ho4AGO

Publiée par VTM NIEUWS sur mercredi 25 avril 2018