The Simpsons liggen onder vuur. Personage Apu, een Indiër die op een humoristische stereotyperende manier wordt voorgesteld, zou immers racistisch zijn. De makers van The Simpsons reageerden op de heisa in de laatste aflevering, maar die reactie wordt hun niet in dank afgenomen.

Apu speelt een kleine Indiase kruidenier om de hoek die vervallen levensmiddelen verkoopt. Het is een populair personage in The Simpsons en is bovendien al vanaf de allereerste afleveringen onderdeel van de serie, die inmiddels 29 seizoenen telt. Met onder meer zijn kleine gestalte en Indisch-Brits accent wordt Apu op een stereotyperende manier voorgesteld en is het een opeenstapeling van clichés over Aziaten.

Humor of racisme?

Een vorm van humor, zou je kunnen zeggen. Maar zo denkt niet iedereen erover. De bal ging aan het rollen toen de Indische komiek Hari Kondabolu de documentaire ‘The Problem with Apu’ uitbracht. Kondabolu stoort zich naar eigen zeggen mateloos aan de stereotype manier waarop buitenlanders in beeld gebracht worden en stelde dat zulke stereotyperingen er zelfs voor zorgen dat racisme en pesterijen jegens buitenlanders ontstaan.

De makers van The Simpsons kondigden een reactie aan, en zo geschiedde in de laatste aflevering. Marge leest er een boek uit haar jeugd voor, maar merkt dat het vol stereotypes staat. Ze past vervolgens het verhaal aan, maar daar is dochter Lisa het niet mee eens. Het personage is immers al lang goed ontwikkeld, stelt Lisa. Op die manier wordt het personage “te perfect”.

“Maar wat moet ik dan doen”, vraagt Marge zich af. “Dat is moeilijk”, zegt Lisa. “Iets dat tientallen jaren geleden niet aanstootgevend was en werd toegejuicht, is nu politiek incorrect. Wat kun je daaraan doen?” Daarna kijkt ze naar een foto van Apu, die op haar nachtkastje staat.

Op Twitter regende het negatieve reacties op die “schouderophalende” reactie van de makers van The Simpsons. Ook Kondabolu liet nog eens van zich horen. “Wow. ‘Politiek incorrect’? Is dat wat er overblijft van mijn film en de discussie die erop volgde? Ik hield van dit programma. Dit is triest.”