De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei dat zijn land de beloofde nucleaire testsite volgende maand zal sluiten. Hij zal daarvoor experts en journalisten uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea uitnodigen. Tijdens de historische top met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in besprak hij de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Dat schrijft Reuters.

Kort voor de Koreaanse top van dit weekend liet de Noord-Koreaanse staatsmedia, KCNA, al weten dat het land zou stoppen met nucleaire tests en haar nucleaire testsite zou sluiten. Pyongyang zal meer inzetten op economische groei en vrede. Hoewel Moon Jae-in en Kim Jong-un plechtig beloofden dat ze zullen streven naar een complete denuclearisatie van het schiereiland, zijn er nog geen verdere concrete stappen besproken om dat doel te bereiken. De eerste stap wordt volgende maand alvast gezet door Kim.

Kim zei ook dat hij experts en journalisten uit onder andere de VS en Zuid-Korea zal uitnodigen en dat het gebeuren “open is voor de internationale gemeenschap”. Kim zei: “De VS, hoewel ze inherent vijandig zijn tegen Noord-Korea, zal te weten komen dat ik niet de persoon ben die kernwapens gebruikt tegen het Zuiden of de VS.”

“Er is voor ons geen reden om kernwapens te bezitten terwijl er moeilijkheden zijn. Zeker als gemeenschappelijk vertrouwen met de VS vanaf nu gebouwd wordt door regelmatige ontmoetingen en een einde van de oorlog en een non-agressiepact wordt beloofd”, vervolgt Kim. De Amerikaanse president Donald Trump liet in een telefoontje aan Moon weten dat hij opgetogen is met de gesprekken over een verdere denuclearisatie.

Om verdere samenwerking tussen Pyongyang en Seoul makkelijker te laten verlopen beloofde Kim om de unieke tijdszone, die het Noorden in 2015 uitvond, te schrappen. De klok zal 30 minuten vooruit gedraaid worden om gelijk te lopen met het Zuiden.

Ontmoeting met Trump

Binnenkort zullen ook Trump en Kim samen rond de tafel zitten. Waar dat zal gebeuren is nog niet bekend. Het blauwe huis, de ambtswoning van de Zuid-Koreaanse president, zegt dat het alvast niet in Noord-Korea, de VS of de gedemilitariseerde zone tussen Noord en Zuid zal zijn. De ontmoeting tussen Trump en Kim zal ergens in de volgende drie tot vier weken plaatsvinden.

Trump liet al aan de Japanse premier Shinzo Abe weten dat hij Noord-Korea zal aansporen om de opgesloten Japanse burgers vrij te laten. In 2002 gaf Pyongyang toe dat er 13 Japanners ontvoerd werden in de jaren ’70 en ’80 om spionnen te trainen. Slechts 5 van hen keerden terug, maar Tokio denkt dat er nog honderden meer ontvoerd zouden zijn. Kim liet aan Moon weten dat hij op gelijk welk moment wil praten met Japan.

De ontmoeting tussen Moon en Kim werd optimistisch geprezen door verschillende wereldleiders waaronder Trump: “We zijn nog nooit zover geraakt. Dit enthousiasme om een deal te maken (…) Hopelijk kunnen we een akkoord sluiten.” Hij pleit er wel voor om de druk op het Noorden aan te houden en “niet dezelfde fouten te maken als de voorgaande regeringen”.