Bij een aanval door het jihadistische Boko Haram in de Nigeriaanse stad Maiduguri zijn zeker achttien doden en 83 gewonden gevallen. Net op dit moment voert de Nigeriaanse overheid gesprekken met elementen van de terreurgroep om een permanent staakt-het-vuren te bekomen.

De aanval vond plaats op zondag toen de jihadisten Maiduguri binnentrokken. Volgens het Nigeriaanse leger geraakte het in een vuurgevecht verwikkeld met de militanten in een cashewplantage, nabij een legerbasis op de rand van de binnenstad. Bij het vuurgevecht vielen achttien doden, met inbegrip van een Nigeriaanse soldaat. Er vielen ook 83 gewonden. Dertien terroristen zouden gedood zijn, waaronder ook zeven zelfmoordterroristen.

Vredesbesprekingen

“Het is duidelijk dat de overblijfselen van de terroristen van Boko Haram gebrand zijn op het relevant blijven door zachte en kwetsbare doelen aan te vallen”, aldus legerwoordvoerder kolonel Onyema Nwachukwu.

Maiduguri ligt in het noordoosten van Nigeria en staat centraal in het intussen negen jaar durende conflict met Boko Haram, waarbij zeker 20.000 doden zijn gevallen. Het is de meest grootschalige aanval op de stad sinds de Nigeriaanse regering vorige week aankondigde dat ze in gesprek was met de terroristen om een permanent staakt-het-vuren te bekomen.

De Nigeriaanse overheid liet evenwel niet weten met welke elementen van Boko Haram het gesprekken voert. Het is ook nog niet geweten welke elementen de aanval van gisteren uitvoerden. De groepering viel in 2016 uiteen in twee facties.