De tegenvallers voor de Antwerpse sp.a-afdeling blijven opstapelen. Nadat nieuws rond een huiszoeking bij Antwerps sp.a-kopman Tom Meeuws opnieuw een positief PR-moment voor de sp.a verknalde, komt nu een nieuwe flater boven water. De website jinnihbeels.be – die de naam bevat van de Antwerpse sp.a-lijsttrekker – verwees tot vandaag door naar Groen. 

Een zekere Yu Long uit China zou de domeinnaam vorig jaar moeten gekocht hebben, zo weet Het Nieuwsblad. Het kan echter even goed zijn dat iemand met een intiemere kennis van de Belgische politiek de sitenaam aanschafte. De domeinnaam werd in november geregistreerd. In oktober werd het nieuws over het intussen ontplofte Antwerpse kartel tussen sp.a en Groen naar buiten gebracht. Wit konijn Beels zou er de tweede plaats op de lijst krijgen. De site jinnihbeels.be verwijst voorlopig niet meer door Groen, maar geeft een eenvoudige foutmelding.

“Weet hier helemaal niets van”

Zowel Antwerps sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels als Groen-lijsttrekker in Antwerpen Wouter Van Besien vallen compleet uit de lucht wanneer ze geconfronteerd worden met het onderzoek van Het Nieuwsblad. “Ik weet hier helemaal niets van”, bezweert Van Besien. Beels wijst er dan weer op dat haar persoonlijke webpagina jinnih.be is, en niet jinnihbeels.be. Die site staat overigens voorlopig nog in functie van haar professionele consulting-activiteiten en niet in kader van de nakende lokale verkiezingen.

Toch is het verstandig om voldoende relevante domeinnamen te registeren als politicus of bedrijf. Op die manier kan je de alternatieve domeinnaam laten doorverwijzen naar je eigen website en voorkom je dat tegenstanders aan de haal gaan met je ‘merknaam’. Zo steelt in de populaire Vlaamse televisie ‘Callboys’ een concurrent van het hoofdpersonage een zakenidee door simpelweg een belangrijke domeinnaam te registeren.

Ook in de VS zijn onvoorzichtigheden rond domeinnamen politiek geëxploiteerd en voer geweest voor politieke spot. Zo liet een fan van huidig president Donald Trump (Rep.) tijdens de meest recente presidentiële verkiezingscampagne de website met de naam van een belangrijke rivaal – JebBush.com – omleiden naar de webpagina van Trump zelf.