De Franse president Emmanuel Macron sprak deze week over een nieuwe deal met Iran, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de oude wou stopzetten. Volgens Reuters is er echter niets nieuws aan de nieuwe nucleaire deal.

Trump wou nieuwe sancties voor Iran nadat hij besloot dat het nucleaire akkoord dat Obama in 2015 sloot niet voldoende is. Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel probeerden Trump ervan te overtuigen om de deal niet in gevaar te brengen voor de deadline van 12 mei. In het verdrag uit 2015 stond dat Teheran akkoord ging om haar nucleair programma in te tomen in ruil voor het opheffen van economische sancties van de VS.

De nieuwe deal van Macron lijkt op het eerste gezicht op een poging om iets dat al besproken wordt tussen de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland een andere naam te geven om het akkoord te redden. Een Franse ambtenaar zegt: “Dit is inderdaad gelijkaardig aan waar we al zes maand over praten.” Hij vervolgt dat Macron Trump ervan probeert te overtuigen om in het huidige akkoord te blijven.

Op 12 januari gaf Trump een ultimatum aan Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland om “de verschrikkelijke fouten in het nucleaire akkoord met Iran te repareren”. Indien dit niet zou gebeuren dan zou hij de verdere opheffing van de VS-sancties stopzetten.

Akkoord vol fouten

Volgens Trump zijn er 3 fouten in het verdrag: de mislukking om het Iraanse ballistische raketprogramma te bespreken, de voorwaarden waaronder internationale onderzoekers de nucleaire sites van Iran kunnen bezoeken en een “zonsondergangsclausule” waaronder belangrijke beperkingen op de deal beginnen te vervallen.

Tijdens een conferentie met Trump zei Macron dat hij wilde “werken aan een nieuw akkoord met Iran” om enkele zaken te adresseren: het beperken van het Iraanse atoomprogramma op korte en lange termijn, het bedwingen van de Iraanse ballistische raketactiviteit en het beheersen van wat het Westen ziet als destabiliserend gedrag in het Midden-Oosten.

Woensdag leek Macron een ietwat andere koers te varen: “Een rationele analyse van alle uitspraken van president Trump, doen me niet geloven dat hij er alles aan zal doen om in het verdrag te blijven.” Als reactie op de tegenstand van Trump tegen het akkoord, leek Macron nog te proberen om diplomatie te behouden, zelfs als de VS nieuwe sancties aan Iran oplegt.

Bredere verpakking

“De indruk die ik krijg is dat hij (Macron) gewoonweg een soort perspectief van een politiek proces wil behouden zelfs als er een negatieve beslissing valt op 12 mei”, zegt een anonieme diplomaat. Robert Einhorn, een non-proliferatiespecialist van het Brookings Instituut, zegt:“Ik denk dat hij (Macron) meer sprak over een aangevulde deal dan over een nieuwe. Hij weet dat president Trump liever een nieuwe deal zou hebben, dus ik denk dat hij het zo gekarakteriseerd heeft. Maar ik denk dat hij echt praat over de insluiting van het bestaande akkoord in een bredere verpakking.”

“Terwijl Trump en de Europeanen praten over het in dienst nemen van de steun van anderen, denk ik niet dat er een realistische hoop is om de Russen, Chinezen of Iraniërs deze bredere verpakking te laten ondertekenen”, besluit Einhorn.