In de Franse universiteitsstad Montpellier betoogden een duizendtal extreemlinkse demonstranten tegen de regering. Tijdens de manifestatie kwam het tot een botsing met de politie. Er zijn 51 mensen opgepakt en 9 agenten raakten gewond. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De betogers kwamen op straat om te demonstreren tegen het beleid van de regering-Macron. De groep manifestanten bestond uit anarchisten, tegenstanders van de wet die universiteiten hervormt en militanten die de rechten van migranten verdedigen.

Zaterdag zochten zo’n 200 amokmakers, die hun gezicht bedekt hadden, de confrontatie op met de politie. Hierbij gooiden ze met verfbommen en vuurwerk en scandeerden onder andere leuzen zoals: “Nationale politie, militie van het kapitaal!” Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 51 betogers gearresteerd en raakten 9 politieagenten gewond.

De politie reageerde met traangas en blokkeerde de route die de demonstranten zouden volgen. De betogers sloegen daardoor een andere weg in en sloegen meerdere etalages van winkels in het stadscentrum aan diggelen.

Ook in de Franse stad Nantes escaleerde een betoging doordat een kamp dat al jarenlang bezet werd door activisten, ontruimd werd. De demonstranten gooiden met objecten naar de politie. De ordediensten reageerden met traangas en het waterkanon en arresteerden 12 relschoppers. Frans minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, was niet te spreken “over gewelddaden en beschadigingen van handelszaken en stadsmeubilair zonder voorgaande”.