In Nederland organiseert de extreemlinkse actiegroep ‘Geen 4 Mei Voor Mij’ een lawaaimanifestatie tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Zij willen op die manier naar eigen zeggen een signaal geven “aan de racisten die ons land regeren”.

Bij de Nederlandse Nationale Dodenherdenking van 4 mei worden alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Bovendien worden alle militairen die sindsdien zijn omgekomen herdacht, dus ook alle soldaten die deelnamen aan zogenaamde politionele acties in Indonesië, destijds een Nederlandse kolonie.

“Racisten die Nederland regeren”

De extreemlinkse actiegroep ‘Geen 4 Mei Voor Mij’ roept daarom op een evenementpagina op Facebook, genoemd ‘Protest Tegen Herdenken Oorlogsmisdadigers’, op tot een lawaaimanifestatie om de Dodenherdenking te verstoren. Zij willen op die manier naar eigen zeggen een signaal geven “aan de racisten die ons land regeren”. Volgens de groepering zouden juist de slachtoffers van militaire acties tijdens het kolonialisme moeten worden herdacht. “Niet-witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland”, staat te lezen op de Facebookpagina.

VVD-raadslid Marianne Poot schrijft op Twitter: “Iedereen heeft demonstratie recht. Maar niet op 4 mei in de buurt van de Dam. Ik stel hier morgen vragen over aan de burgemeester.” Volgens haar is de actie zeer ongepast en weinig respectvol tegenover de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.