Als het van N-VA afhangt, wordt de politieke partij ISLAM, die stelde de sharia in ons land te willen invoeren en vrouwen en mannen apart op de bus te willen zetten, binnenkort verboden. “Partijen die de sharia willen doorvoeren, moeten verboden worden”, aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in naam van zijn partij. Ook Open Vld is te vinden voor een verbod.

Gisteren ontstond een polemiek in ons land nadat de politieke partij ISLAM bekend maakte dat er een honderd procent islamitische staat” willen installeren in ons land. Daarbij zou de sharia, de islamitische wetgeving, centraal moeten staan en zouden vrouwen en mannen bijvoorbeeld apart moeten zitten op de bus. Daarnaast zou in België enkel nog halal vlees verkocht en gegeten mogen worden.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 had de partij ISLAM slechts 4 kandidaten. Daarvan werden er 2 uiteindelijk verkozen, één in Anderlecht en één in Molenbeek. Dit najaar zal ISLAM bij de gemeenteraadsverkiezingen in minstens 14 Brusselse en 14 Waalse gemeentes opkomen en liggen de ambities veel hoger.

Sharia

Daar wil de N-VA een stokje voor steken. Ze willen werk maken van een rechtsgrond om dergelijke extremistische partijen die ingaan tegen onze wetten en democratie, te kunnen verbieden. Op dit moment is het wettelijk niet mogelijk om een politieke partij te verbieden, maar daar moet binnenkort dus verandering in komen. “Partijen die de sharia willen doorvoeren, moeten verboden worden”, stelt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in naam van zijn partij.

(Lees verder onder de tweet.)

Open Vld sluit zich aan bij N-VA. “We worstelen nog vaak met de fundamentele principes van de Verlichting en passen ze niet allemaal even consequent toe. Ik stel voor om dat wel te doen”, stelt Patrick Dewael (Open Vld). “Laten we de scheiding van geloof en staat expliciet in onze belangrijkste wet inschrijven.” Op die manier wil men ervoor zorgen dat een partij als ISLAM “het recht heeft op gekke meningen, maar nooit haar programma in de praktijk zal kunnen omzetten”.

In Duitsland bijvoorbeeld bestaat wel rechtsgrond om extremistische politieke partijen te verbieden. “Ook bij ons moet dat debat gevoerd worden”, zegt Theo Francken nog.