Myanmar is volgens een gezant van de Verenigde Naties niet klaar om de 700.000 gevluchtte Rohingya-vluchtelingen weer op te vangen. Myanmar werd eerder van etnische zuivering en het verdrijven van duizenden Rohingya-moslims beschuldigd. Dat schrijft Reuters.

“Van wat ik gezien en gehoord heb van mensen, zijn de omstandigheden niet goed voor een terugkeer. Er is geen toegang tot medische diensten en er heerst bezorgdheid over bescherming en continue verplaatsing”, dat zegt Ursula Mueller, assistent-Secretaris-Generaal voor Humanitaire Aangelegenheden van de VN, na een zesdaags bezoek aan Myanmar.


De regering in het land heeft plechtig beloofd om de repatriatie, na een akkoord met buurland Bangladesh in november, “eerlijk, waardig en veilig” te doen verlopen. Tot nu toe zijn er enkele honderden Rohingya-moslims goedgekeurd voor een mogelijke repatriatie. Deze groep zal de eerste “partij” vluchtelingen zijn die terug naar Myanmar kan gaan “wanneer het voor hen uitkomt”.

Mueller kreeg uitzonderlijke toegang in Myanmar. Ze mocht de meest getroffen gebieden in de Rakhine-provincie bezoeken en ze ontmoette ook de door het leger gestuurde ministers van Defensie en de de-facto leider Aung San Suu Kyi. De exodus van de Rohingya-moslims kwam er na een militaire actie op 25 augustus vorig jaar in Rakhine. De Rohingya berichtten over moorden, brandstichtingen, plunderingen en verkrachtingen als vergelding op enkele acties die Rohingya-militanten eerder deden tegen veiligheidstroepen.

Etnische zuivering

“Ik vroeg de regering om het geweld te stoppen en dat de terugkeer van de vluchtelingen op een vrijwillige en waardige manier kan gebeuren wanneer de oplossingen duurzaam zijn”, zegt Mueller. Myanmar zegt dat het leger een wettige campagne gevoerd heeft tegen “moslimterroristen”. De boeddhistische meerderheid in Myanmar ziet de Rohingya als illegale immigranten uit Bangladesh. De VN beschreef de acties van het leger als een etnische zuivering.

Bangladesh, het land waar de vluchtelingen momenteel verblijven, uitte haar twijfels over dat Myanmar de vluchtelingen zou willen terugnemen. In januari kwamen beide landen nog overeen dat er de komende twee jaar een vrijwillige repatriatie zou plaatsvinden. Myanmar zette hiervoor al twee ontvangstcentra op en een tijdelijk kamp aan de grens in Rakhine om de eerste terugkerende vluchtelingen op te vangen.

Hele dorpen platgewalst

De Myanmarese minister van Internationale Samenwerking Kyaw Tin zegt: “We zijn momenteel klaar om vluchtelingen te ontvangen aan de grens, als Bangladesh ze naar onze kant brengt.” Mueller is nog steeds bezorgd over de situatie of de Rohingya toegelaten worden om terug te keren naar hun huizen, na hun tijdelijk verblijf in de grenskampen.

Volgens Human Rights Watch is het grootste probleem dat de regering minstens 55 lege dorpen platgewalst heeft na de verdrijving van de Rohingya. Mueller bevestigt dit: “Ik zag gebieden waar hele dorpen platgebrand en platgewalst waren. Ik heb ook nog niet gehoord dat er voorbereidingen zijn om vluchtelingen terug naar hun geboorteplaats te brengen.”

De Myanmarese regering zegt dat de dorpen platgewalst zijn om plaats te maken voor nieuwe nederzettingen voor de vluchtelingen. Mueller zei ook nog dat ze de regering aanmaande om humanitaire hulp toe te laten tot de kwetsbare bevolking in het land.