Brussel stad zal tijdens het nakende WK-voetbal dit jaar geen voetbalwedstrijden op groot scherm toelaten. Grote schermen zijn verboden en cafés mogen louter binnen wedstrijden vertonen. “Met al die nationaliteiten in Brussel, lokt zowat elke WK-match veel volk, en dat is gewoon een te zware belasting voor de politie”, zo laat de woordvoerder van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) weten aan BRUZZ.

Om “discussies te vermijden” zullen ook geen matchen van de Rode Duivels uitgezonden worden. “Wie het WK wil uitzenden, mag dat uiteraard, maar enkel binnen. Aanvragen om in de openbare ruimte schermen te zetten, worden geweigerd”, vertelt Maité Van Rampelbergh, woordvoerder van PS-burgemeester CloseEnkel in het RWDM-stadion in Molenbeek en op het nieuwe Spiegelplein te Jette zullen WK-wedstrijden uitgezonden worden.

“Te veel nationaliteiten”

Net zoals tijdens het EK van 2016 zal het Edmond Machtensstadion van voetbalploeg RWDM worden omgezet in een groot mediagebeuren in het kader van het wereldkampioenschap. “Het wordt […] een echt WK-dorp […]”, vertelt RWDM-voorzitter Thierry Dailly in BRUZZ. En ook in Jette zal het nieuwe Spiegelplein dienen om het verloop van het WK te vertonen.

In de Brusselse stad zelf zullen voetbalfans echter thuis of op café hun favoriete WK-match moeten bekijken. Het stadsbestuur organiseert dit jaar helemaal niets, en verbiedt tevens grote schermuitzendingen. Er komt ook geen WK-dorp aan het Koning Boudewijnstadion zoals in 2014. “Wij zijn vooral bekommerd om de veiligheid”, vertelt Van Rampelbergh“Met al die nationaliteiten in Brussel, lokt zowat elke WK-match veel volk, en dat is gewoon een te zware belasting voor de politie.”

Ook Elsene zal geen grote schermuitzendingen organiseren en particuliere aanvragen “worden doorgaans negatief beoordeeld”, bevestigt de kabinetschef van burgemeester Dominique Dufourny (MR) aan SCEPTR. “We zullen wel overleggen met de horecazaken die schermen willen plaatsen in of buiten hun café”.

Precedenten

De voorzorgsmaatregelen komen er niet zonder precedenten. In 2011 kwam het tot fikse rellen op de Gentse Kouter tijdens een uitzending van de interland België – Turkije. Dertig personen geraakten licht- of zwaargewond, waaronder drie politieagenten, wanneer Turkse heethoofden het uitvochten met Belgische supporters. Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) zou later nog kritiek krijgen omdat de politie slecht voorbereid was.

En tijdens het vorige WK, in 2014, kwam het tot rellen in Frankrijk wanneer Algerije doorbrak tot de achtste finales. Vooral – maar niet uitsluitend – in Marseille, Lyon en Roubaix werden auto’s in brand gestoken en winkels geplunderd door Algerijnse fans.

(Lees meer onder de tweet.)

Brussel werd dan weer omgetoverd in een half oorlogsgebied afgelopen november toen Marokko zich plaatste voor het WK. 22 politie-agenten werden toen verwond. De ongeregeldheden die uitbraken naar aanleiding van de kwalificatie van het Marokkaanse nationale elftal beperkten zich echter niet enkel tot Brussel. Ook in Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam brak heibel uit.