In Frankrijk werd een vrouwelijke moslimextremist – geïdentificeerd als Mina B. – opgepakt die in het bezit was van een USB-stick met de identiteit van 2.626 agenten van de Franse inlichtingendiensten. De vrouw was al langer bekend bij de inlichtingendiensten en had een zogenoemde ‘Fiche S’ op haar naam staan.

De vrouw werd al in april vorig jaar door de autoriteiten ondervraagd over haar banden met een andere moslimextremiste, genaamd Sana O.. Mina B. zou haar naar verluidt hebben geholpen met huisvesting en financiering. Sana O. had twee pogingen ondernomen om naar Syrië te reizen om zich daar bij jihadistische groeperingen aan te sluiten.

Namen van 2.626 inlichtingenofficeren

De USB-stick bevatte een lijst met de identiteit, namen, nummers en opdrachten van 2.626 inlichtingenofficieren van het DCRI, tegenwoordig bekend als het DGSI. De lijst zou dateren uit 2008. Aanvankelijk leek het bestand verwijderd te zijn, maar de onderzoekers konden een groot deel van de gegevens herstellen. Hoe Mina B. aan de lijst kwam is vooralsnog onduidelijk. Ze zou wel bevriend zijn geweest met de dochter van een politieagent zijn geweest en zou soms bij hen thuis verblijven.

De extremiste wordt tevens onderzocht in verband met een terreuraanval in 2016, waarbij de Franse politieagent Jean-Baptiste Salvaing en zijn vrouw door een moslimextremist, Larossi Abballa, werden doodgestoken. De naam van Salvaing zou wel niet op de lijst hebben gestaan, ook ontkent de advocaat van Mina B. dat zijn cliënt contact met Aballa gehad zou hebben.

‘Fiche S’

Mina B. was dus reeds bekend bij de inlichtingendiensten en had een zogenoemde ‘Fiche S’ op haar naam staan. Een ‘Fiche S’ wil zeggen dat het individu als een potentieel gevaarlijke radicaal wordt beschouwd door de Franse veiligheidsdiensten. Er zouden zo’n 20.000 personen op de lijst staan. Ook de terrorist die in maart vier mensen nabij Carcassonne doodde, Radouane Lakdim, had een ‘Fiche S’ op zijn naam staan. Desondanks kon de Franse politie de aanslag niet voorkomen. De Franse staat zou niet genoeg agenten of middelen hebben om alle verdachten te kunnen observeren.