Volgens verschillende ngo’s in Syrië voerde het Syrische leger een chemische aanval uit in Oost-Ghouta. Damascus ontkent echter en spreekt van een “fabricatie”.

Volgens verschillende Syrische ngo’s heeft het Syrische leger een chemische aanval uitgevoerd op Douma. Dat is de laatste rebellenenclave in Oost-Ghouta. De beelden, die door onder meer de ‘White Helmets’ verspreid werden, konden evenwel niet geverifieerd worden. Er zouden zeker 70 doden gevallen zijn.

VS: “Onmiddellijke reactie internationale gemeenschap”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de berichten over slachtoffers van de vermeende chemische aanval “verschrikkelijk”. Het ministerie zei dat indien de berichten bevestigd werden, de Verenigde Staten “een onmiddellijke reactie van de internationale gemeenschap zouden eisen”.

Sinds februari heeft het Syrische leger het merendeel van de rebellenenclave Oost-Ghouta, op een boogscheut van Damascus, heroverd. Enkel Douma is momenteel nog in handen van de salafistische jihadisten van Jaish al-Islam.

“Fabricatie”

De Syrische regering heeft in het verleden herhaaldelijk ontkend dat het chemische wapens gebruikt heeft. Volgens de Syrische staatstelevisie “fabriceerde” Jaish al-Islam “een chemische aanval in een ontmaskerde en mislukte poging om de vooruitgang van het Syrische leger te belemmeren”.

Ook de ‘White Helmets’, een hulporganisatie bestaande uit vrijwilligers, zijn niet onomstreden. Zo doken er beelden op van Witte Helmen die een publieke executie uitvoerden. Ook zouden leden van de organisatie geweld gebruikt hebben tegen politieke en religieuze tegenstanders.