Alle signalen wijzen op een nakende Amerikaanse aanval in Syrië als vergelding op de vermoede gifgasaanval op Douma. Gisteren vond nog een zeer verhitte zitting van de VN-veiligheidsraad plaats, waar de VS aankondigden desnoods unilateraal op te treden, met of zonder goedkeuring van de VN.

Op maandag vertelde Trump op een vergadering met militaire leiders en nationale veiligheidsadviseurs dat hij tegen maandagnacht “of zeer spoedig daarna” een beslissing zou nemen. Nu lijken verschillende signalen te wijzen op een nakende aanval in de komende 24 uur. Terwijl een internationale vloot bestaande uit voornamelijk Amerikaanse, Britse en Franse schepen klaar ligt in de Middellandse Zee, werd het Syrische leger en de Russische Zwarte Zeevloot in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

“Het Beest Assad”

Bij de vermoede aanval met chemische wapens in Douma zouden zeker 60 doden zijn gevallen. De eerste Amerikaanse onderzoeken hebben geen uitsluitsel gegeven over de materialen die bij de aanval zijn gebruikt. Ook kon men niet met volledige zekerheid zeggen dat de regeringstroepen van president Bashar al-Assad achter de aanval zaten.

De VS zeiden eerder al een multinationale actie met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk te overwegen “in 24 tot 48 uur tijd”. Ook zouden Trump en zijn Franse collega Emmanuel Macron in de afgelopen 24 uur herhaaldelijk telefonisch overleg gepleegd hebben. Het Witte Huis kondigde aan dat het samen met Frankrijk een “sterk gezamenlijk antwoord” zou maken. Trump zou daarna ook met de Britse premier Theresa May overlegd hebben.

Trump noemde in een uithaal op Twitter ook Poetin bij naam, omdat die “het Beest Assad” steunde. Gevraagd of Poetin enige verantwoordelijkheid voor de vermoede gifgasaanval droeg antwoordde Trump: “Dat kan, ja, dat kan. En als dat zo is, wordt het heel moeilijk, heel moeilijk.” Poetin zou op zijn beurt een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gehad hebben. Daarin zou hij haar hebben aangesproken over de “ontoelaatbare provocaties en insinuaties” aan het adres van Rusland en Syrië.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Bijzonder verhitte VN-Veiligheidsraad

In een bijzonder verhitte vergadering van de VN-Veiligheidsraad vlogen gisterenavond de beschuldigingen heen en weer. De gezant van de VS bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, zei dat Washington unilateraal “zal reageren” op de aanval, ongeacht of de VN-Veiligheidsraad al dan niet optreedt. Volgens Haley “kleeft het bloed van de Syrische kinderen aan de handen van Rusland”.

Rusland zei dan weer dat het de Verenigde Staten heeft gewaarschuwd voor “ernstige repercussies” als het een aanval zou uitvoeren op Syrische regeringstroepen. Rusland herhaalde ook stellig dat het samen met hun Syrische bondgenoten bij de vermoede aanval betrokken waren. Vasily Nebenzya, de Russische ambassadeur van de VN, reageerde woedend op de aantijgingen van Haley. “Rusland wordt onaanvaardbaar bedreigd”, aldus Nebenzya. “De toon waarop gaat zelfs verder dan wat de voorgangers van de huidige leiders tijdens de Koude Oorlog durfden doen.” 

Tijdens de toespraak van de Syrische ambassadeur aan de VN verlieten Haley en andere westerse functionarissen de zaal. Hij verwees daarbij naar eerdere uitspraken van Defensieminister James Mattis, die eerder had toegegeven dat de Verenigde Staten geen bewijzen hadden dat Assad zenuwgas had gebruikt.

Tegenstrijdige Trump

Bijna precies een jaar geleden voerden de VS een raketaanval uit op een legerbasis van Assad. Dit tevens in reactie op een vermoede gifgasaanval. Deze aanval – uitgevoerd met 59 Tomahawk-raketten – werd duidelijk gecommuniceerd door het Pentagon. De Amerikaanse strijdkrachten publiceerden zelfs een video van de aanval. Amerikaans president Donald Trump (Rep.) had het toen over een “gerichte militaire aanval” en zei dat er geen onduidelijkheid kon zijn dat “Syrië verboden chemische wapens [had] gebruikt.” 

In het verleden, voor zijn presidentschap, heeft Trump zich herhaaldelijk uitgesproken tegen een militaire interventie in Syrië. Enkele weken geleden vertelde Trump nog dat hij de Amerikaanse troepen weg wilde halen uit Syrië. “We zullen Syrië binnenkort verlaten, heel binnenkort. Laat de andere mensen zich er maar mee bezighouden”, aldus Trump. “[…] We gaan ons terug bezighouden met ons land, waar wij thuishoren, waar wij willen zijn.”

De nakende aanval in Syrië vormt de eerste test voor de nieuwe nationale veiligheidsadviseur van Trump, John Bolton. Bolton was een van de haviken die de regering-Bush de oorlog met Irak en Afghanistan hadden ingeleid, en het was dan ook weinig waarschijnlijk dat Bolton in dit geval veel terughoudendheid zou tonen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/