PVDA-voorzitter Peter Mertens geeft in een interview met De Zondag stevige kritiek op Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). De heftige kiesstrijd in Antwerpen is volgens Mertens een teken “van een keizer die zich vastklampt aan de troon. Dat was zo in het oude Rome, het middeleeuwse Vlaanderen en nu in Antwerpen. Onze burgemeester wil zijn sterke machtspositie niet afgeven”.

Volgens Peter Mertens heeft Antwerpen “een revolutie nodig”. Daar wil zijn partij aan meewerken. De prioriteit van de PVDA-voorzitter? Armoedebestrijding. Dat er nog steeds zo veel armoede is in Antwerpen komt volgens Mertens door het woonbeleid. “Een appartementje met twee slaapkamers kost al snel 800 euro per maand. Dat is onbetaalbaar voor veel mensen. Wij pleiten voor investeringen in moderne sociale woningbouw”, zegt hij aan De Zondag.

Scheiding tussen politiek en bedrijfsleven

Daarnaast wil de PVDA dat er een scheiding tussen politiek en bedrijfsleven komt. De “draaideur” daartussen, moet volgens Mertens dicht. “Een belangrijke kabinetsmedewerker van Defensieminister Steven Vandeput is overgestapt naar de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Ik vind dat niet kunnen. Die man beschikt over belangrijke inside informatie”, stelt hij.

Het argument dat mensen mogen kiezen waar ze werken, veegt hij met betrekking tot toppolitici of kabinetsmedewerkers van tafel. “Die mensen hebben niets te kort” zegt Mertens daarover tegen De Zondag. “Ze genieten voordelen die andere mensen niet kennen. Philip Heylen, een voormalig CD&V-schepen en een aimabel man trouwens, zit nu in de raad van bestuur van Ackermans en van Haaren dat zich inkoopt in het ziekenhuisnetwerk van Antwerpen. Dat kan toch niet?”

“Alle technieken worden ingezet”

In de heftige kiesstrijd in Antwerpen ziet Mertens de “typische tekenen van een keizer die zich vastklampt aan de troon”. “Dat was zo in het oude Rome, het middeleeuwse Vlaanderen en nu in Antwerpen”, stelt hij tegenover De Zondag.

Volgens Mertens wil De Wever zijn sterke machtspositie niet kwijtspelen. “Alle technieken worden ingezet. Hij zegt zelf dat hij dat geleerd heeft van Caesar, Cicero en Augustus. Ik vind dat geen reclame voor onze stad. In 2009 hebben wij campagne gevoerd met rode neuzen onder de noemer ‘stop het politieke circus’. Wel, die campagne kwam tien jaar te vroeg”, aldus de PVDA-voorzitter.