De extreemlinkse PVDA kijkt de komende gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen optimistisch tegemoet. “Onze mensen zijn misschien niet zo algemeen bekend, maar wat telt, is dat ze in hun wijken gekend zijn voor hun engagement”, citeert BELGA lijsttrekker en partijvoorzitter Peter Mertens.

De PVDA van Peter Mertens liet zich te midden van de bitse verkiezingscampagne in Antwerpen nog maar nauwelijks opmerken. Niettemin zijn de peilingen voor de communisten alles behalve negatief. Zo bezetten ze samen met het Vlaams Belang de vierde plaats met zo’n acht procent van de (virtuele) stemmen. “We zullen blij zijn als we die acht procent kunnen consolideren en tegelijkertijd doorbreken in de andere centrumsteden”, stelt Mertens daarover tegen BELGA.

Voor de PVDA-voorzitter mag het echter nog wat meer zijn. Zo gelooft hij dat zijn partij kan groeien naar vijf, zes of meer zetels. De partij van de Keizer (de N-VA van burgemeester Bart De Wever, n.v.d.r.) zal wel ongenaakbaar blijven, maar voor de plaatsen daarna is het knokken. Misschien kan PVDA zelfs de derde partij van Antwerpen worden”.

Weinig bekende namen

De PVDA-lijst telt – buiten Mertens – maar weinig bekende kandidaten. “Wij kiezen niet voor BV’s of postjespakkers”, citeert BELGA Mertens. “Onze mensen zijn misschien niet zo algemeen bekend, maar wat telt, is dat ze in hun wijken gekend zijn voor hun engagement”. Opvallend, na Mertens op plaats één, komen drie vrouwen: Borgerhouts districtsschepen Zohra Othman, gemeenteraadslid Mie Branders en OCMW-raadslid Lise Vandecasteele.