De voormalige burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, heeft een boek geschreven Yvan Mayeur, Citoyen de Bruxelles”. Daarin komt de gevallen PS’er terug op de Brusselse machtsstrijd en het Samusocial-schandaal. Van een schandaal is er volgens hem evenwel geen sprake. “Ik zeg heel duidelijk: er is geen sprake van een schandaal bij Samusocial”, citeren de kranten van Sudpresse uit zijn boek.

De socialist kwam vorige zomer in opspraak nadat bleek dat hij royaal werd vergoed door de daklozenorganisatie Samusocial. Per vergadering zou hij zo’n 140 euro gekregen hebben. Zonder dat er voor iedere vergadering bewijzen waren, kon Mayeur op die manier 16.800 euro per jaar aan zitpenningen verdienen. De voormalige Brusselse burgemeester vulde zijn burgemeestersloon nog met andere middelen aan. Zo cashte hij nog jarenlang maandelijks een parlementaire uittredingsvergoeding van 9.810 euro bruto per maand.

Hoewel Mayeur ontslag nam als burgemeester en opstapte bij de de PS, wil de parlementaire onderzoekscommissie naar het Samusocial-debacle hier nog een staartje aan geven. Zo verklaarde Brussels parlementslid voor cdH, Benoît Cerexhe, eerder dat men “alle mogelijke rechtsmiddelen” gaat gebruiken om Mayeur te dwingen de geïncasseerde zitpenningen terug te betalen.

Mayeur: “Ik ben slachtoffer van politiek-mediatieke lynchpartij”

Van een schandaal bij Samusocial is er volgens de voormalige burgemeester echter geen sprake. “Ik zeg heel duidelijk: er is geen sprake van een schandaal bij Samusocial. Het zou een schandaal geweest zijn als we Samusocial niet zouden opgericht hebben en als we de vzw niet zouden hebben laten ontwikkelen tot het sociale bedrijf dat het vandaag is”, schrijft hij.

(Lees verder onder de tweet.)

Daarnaast ziet Mayeur zichzelf als het slachtoffer van “een politiek-mediatieke lynchpartij”. Zo was volgens hem heel de ‘heisa’ omtrent Samusocial alleen maar een voorwendsel om hem opzij te schuiven. De spil in het web? Huidig Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Hij wou – dixit Mayeur – een “politieke moord” op hem plegen.

Eigen lof

Het is niet de eerste keer dat Mayeur halsstarrig beweert dat hij geen enkele fout heeft gemaakt. Ook toen hij voor de parlementaire onderzoekscommissie Samusocial moest verschijnen, verdedigde hij zijn verwezenlijkingen te vuur en te zwaar. “Wie kan er zeggen dat hij in zo’n korte periode werk heeft gecreëerd voor 300 mensen in een private vzw? En opvang voor 600 mensen in de winterperiode? Ik word gelyncht. Ik word verbannen. Maar door mijn sociaal en persoonlijk werk verdien ik dit niet”, stelde Mayeur toen.