Het Marokkaanse leger werd in de hoogste staat van paraatheid gebracht en zou voorzorgsmaatregelen getroffen hebben om te reageren op een eventuele escalatie in de Westelijke Sahara, dat meldden Marokkaanse media.

Zo zouden alle gepensioneerde officieren van de Koninklijke Strijdkrachten (FAR) zijn opgeroepen. Ook werd aan alle militairen gevraagd om alert te blijven en het land niet te verlaten. Marokko zou momenteel ook zijn observatiesatelliet, Mohammed VI-A, gebruiken om de Westelijke Sahara op te volgen.

Polisario

Onder leiding van luitenant-generaal Abdelfattah Louarak werden de afgelopen dagen verscheidene vergaderingen gehouden om te kunnen reageren op de situatie in de Westelijke Sahara. Ook zouden er de afgelopen dagen troepen naar het gebied zijn gestuurd “om provocaties te ontmoedigen”.

De spanning liep de afgelopen maanden op in de Westelijke Sahara, wat door Marokko als zijn ‘Zuidelijke Provincies’ wordt beschouwd. Het gebied is grotendeels geannexeerd door Marokko, maar kleine delen bevinden zich in handen van de guerillabeweging Polisario. Die beweging, aanvankelijk gestoeld op socialistische principes, wil de onafhankelijkheid voor de bevolking van de Westelijke Sahara.

‘Arabische Democratische Republiek Sahara’

In 1976 riep Polisario de Arabische Democratische Republiek Sahara uit, maar tot op heden bestaat die slechts uit een regering in ballingschap in Algerije. In de jaren 80 wierp Marokko de zogenaamde ‘Marokkaanse barrière’ op, een bouwwerk bestaande uit zandwallen en andere verdedigingswerken, en veroverde zo gaandeweg de grootse delen van de Westelijke Sahara.