Frans president Emmanuel Macron (En Marche!) beweert bewijs te hebben dat Bashar al-Assad, de president van Syrië, achter de recente gifgasaanval zat in Oost-Ghouta, een regio die in de handen is van islamistische rebellen. De Franse president zei tevens om “te gepasten tijde” te beslissen of Frankrijk Syrië zou aanvallen. Dit liet de Franse leider weten tijdens een live-interview op de Franse televisiezender TF1. Men verwacht op elk moment een luchtaanval vanwege meerdere Westerse landen tegen Assad.

Macron voegde eraan toe dat als er aanvallen zouden plaatsvinden, deze tegen de “chemische capaciteit” van de Syrische overheid zouden gericht zijn. Macron gaf echter de bron van zijn bewijsmateriaal niet mee. “We hebben bewijs dat de chemische wapens van vorige week, op zijn minst het chloorgas, zijn gebruikt door het regime van Bashar Al-Assad”.

Komt er nu een interventie of niet?

Dat er een militaire interventie komt tegen Syrië na de chemische aanval vorige week, blijft waarschijnlijk, maar de communicatie vanwege de Westerse bondgenoten lijkt verschillende kanten uit te gaan. Op maandag vertelde Trump op een vergadering met militaire leiders en nationale veiligheidsadviseurs dat hij tegen maandagnacht “of zeer spoedig daarna” een beslissing zou nemen.

Maar vandaag zei Trump via Twitter dat hij “nooit heeft gezegd wanneer een aanval tegen Syrië plaats zou vinden. Het kan zeer snel doorgaan of helemaal niet zo snel!”, aldus Trump. “In ieder geval, de VS, onder mijn regering, hebben fantastisch werk geleverd om de regio te bevrijden van ISIS. Waar is onze ‘Dank je, Amerika’?”

Macron liet tijdens zijn interview weten dat “we een beslissing zullen moeten nemen ten gepasten tijde, wanneer we [een aanval] het meest nuttig en effectief achten”, aldus de Franse staatsman. “Frankrijk zal geen enkele escalatie toelaten die de stabiliteit van de regio kan kwetsen, maar we kunnen regimes die denken dat ze alles kunnen doen wat ze willen, inclusief de ergste zaken die internationaal recht schenden, hun gang laten gaan.”

Sinds dinsdag ligt een internationale vloot bestaande uit voornamelijk Amerikaanse, Britse en Franse schepen klaar ligt in de Middellandse Zee en werd het Syrische leger en de Russische Zwarte Zeevloot in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Verschillende luchthavens in Syrië zijn inmiddels geëvacueerd. En afgelopen nacht zijn verschillende Britse jagers geland hun luchtmachtbasis i.