Vandaag lanceerden de liberalen van Open Vld hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober dit jaar. Met de slogan “Gewoon doen” onderstrepen ze – althans volgens Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten – dat iemand met blauw dna de handen uit de mouwen steekt. Bij de liberale ‘doeners’ dook er echter één probleempje op: de VVD, hun Nederlandse zusterpartij, gebruikte bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar dezelfde slogan.

Met opgestroopte mouwen en sportieve schoenen gaf de Open Vld-top vandaag in een loods in Huldenberg het startschot van hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Deze locatie moet slogan van de liberalen, “Gewoon doen”, verder onderlijnen. “Op de burgemeestersstoel nemen we initiatieven die voor mensen het verschil maken”, stelt Rutten tegenover BELGA. “Dat gaat soms over heel kleine dingen, zoals de stoep herstellen of een zebrapad aanleggen, maar soms ook over heel grote dingen. Kijk maar naar wat Bart Somers in Mechelen heeft bereikt”.

De boodschap is echter ook naar de ‘gewone’ mensen gericht. “Niet alleen de politiek moet de handen uit de mouwen steken, dit is ook een oproep aan alle mensen die net als wij liever dingen doen dan erover te praten”, citeert BELGA Rutten. “Daar herken je iemand met een blauw dna aan.”

Plagiaat?

Vrij snel na het lanceren van de campagneslogan doken er op Twitter berichten op die stelden dat Open Vld niet zo origineel ‘doet’. De Nederlandse rechts-liberale VVD gebruikte de slogan “gewoon doen” immers al bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. Ter verdediging van Gwendolyn Rutten en co, dient er wel te worden opgemerkt dat de partij van Mark Rutte “Gewoon doen” in een andere context gebruikte. Zo maakte de VVD een onderscheid tussen de Nederlands die wel en “niet normaal doen”. Hulpverleners het ziekenhuis intrappen was zo bijvoorbeeld “niet normaal” volgens de VVD. Wel manifesteert de Open Vld zich – net zoals de VVD van Mark Rutte – uitdrukkelijk als een partij van ‘doeners’.