Zuid-Korea spreekt de wens uit om de wapenstilstand met Noord-Korea, die al een halve eeuw oud is, om te zetten in een permanente vredesovereenkomst. Ondertussen bevestigden de Verenigde Staten een geheim topoverleg tussen CIA-baas Mike Pompeo en Kim Jong-Un.

Mike Pompeo, directeur van de CIA en door president Donald Trump voorgedragen als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, zou eind maart een geheim bezoek gebracht hebben aan Pyongyang om de geplande top met Kim Jong Un en Trump te bespreken. Het bezoek toont de bereidheid van Trump om de eerste Amerikaanse president te worden die ooit een Noord-Koreaanse leider heeft ontmoet.

Van wapenstilstand naar vredesverdrag

Ondertussen bereiden Noord- en Zuid-Korea zich voor op hun eigen top tussen Kim Jong Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Deze zou moeten plaatsvinden op 27 april. Men zou van plan zijn om de Koreaanse Oorlog van 1950-1953, waarvoor nooit een vredesverdrag kwam maar slechts een wapenstilstand, formeel te beëindigen.

“Een van de plannen houdt in dat we naar een mogelijkheid zoeken om de wapenstilstand van het Koreaanse schiereiland om te zetten naar een vredesregime”, zei een hooggeplaatste Zuid-Koreaanse functionaris. “We willen besprekingen openen om een einde te maken aan vijandige daden tussen het Zuiden en het Noorden.”

Trump: “Hebben mijn zegen”

Op dinsdag zei Trump dat hij de inspanningen tussen Noord- en Zuid-Korea steunde. “De mensen realiseren zich niet dat de Koreaanse Oorlog nooit is geëindigd”, aldus Trump.Het is nu nog altijd aan de gang. Ze discussiëren over het einde van de oorlog. Als er een overeenkomst wordt gesloten, hebben ze mijn zegen en mijn zegen om daarover te discussiëren.”