Twee Afrikaanse kinderen van 1 en 7 jaar krijgen vanaf nu 350 euro van de Britse staat. De kinderen wonen in Afrika bij hun tante. Hun ouders, die illegaal in Groot-Brittannië verbleven, wachten om het land uitgezet te worden. In totaal zullen de kinderen 216.000 euro krijgen van de Britse staat. Dat besliste het Britse Hooggerechtshof

In 2004 arriveerde het Afrikaanse koppel in Groot-Brittannië. De vrouw kreeg een zogenaamd working holiday visa, een tijdelijke verblijfsvergunning. In 2012 kreeg de vrouw, die op dat moment 24 was, een studentenvisum. Omdat ook dat visum slechts geldt voor een bepaalde duur, vroeg ze vervolgens een permanente verblijfsvergunning aan. Dat verzoek werd afgewezen.

350 euro per week

Maar de vrouw gaf niet op. Nadat haar verzoek geweigerd werd, vroeg ze asiel aan. Ze beweerde seksueel misbruikt te zijn en slachtoffer te zijn geworden van mensenhandel om op die manier erkend te worden als asielzoeker. Beide beweringen bleken leugens te zijn. Binnenkort zal de vrouw – net als haar man, die momenteel in de cel zit voor geweldpleging – het land uitgezet worden.

Het koppel heeft intussen wel 2 kinderen, van respectievelijk 1 en 7 jaar oud. Zij wonen nu bij hun tante in Afrika, maar zullen beide tot ze 16 jaar zijn financiële steun krijgen van de Britse staat. Wekelijks zullen de kinderen 300 pond krijgen, omgerekend zo’n 350 euro. Op jaarbasis betekent dat 18.000 euro. Wanneer beide kinderen de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben, zal de totale rekening ongeveer 216.000 euro bedragen.

Die beslissing maakte het Britse Hooggerechtshof. De rechter stelde dat die uitkering ervoor moet en zal zorgen dat de kinderen en comfortabel en veilig leven tegemoet gaan.