De beruchte Nederlandse haatimam Fawaz Jneid krijgt geen enkelband vanwege “de extra onrust die dat kan veroorzaken”. Jneid wordt gezien als één van de extreemste imams in Nederland en kreeg eerder al een gebiedsverbod zodat hij niet meer in zijn moskee kon prediken. Dat gebiedsverbod vocht hij vandaag aan.

De radicale imam Fawaz Jneid is geen onbekende voor het gerecht en Justitie. Hij wordt beschreven als “staatsgevaarlijk” vanwege zijn “haatdragende uitspraken en radicale ideeën”. Ondanks een verbod op religieuzen praktijken, gebruikte Jneid zijn boekenwinkel als dekmantel voor een moskee waar hij dagelijks predikte voor zo’n 100 mensen. Men legde hem vervolgens een gebiedsverbod op waardoor hij zijn moskee niet meer binnen kon.

Enkele weken geleden liet de haatimam opnieuw van zich spreken. In een video-preek – hij kan immers niet meer prediken in zijn moskee – noemde hij Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) een “afvallige moslim” en “vijand van de islam”. Op afvalligheid staat de doodstraf in de islam.

“Onrust”

Op het gebiedsverbod van Fawaz Jneid kwam bijzonder veel tegenwind. Een groep islamitische organisaties kwam naar buiten met een gezamenlijke verklaring waarin het verbod werd aangeklaagd. Volgens hen zou het om “een heksenjacht” gaan. “Wij betreuren dan ook te moeten constateren dat hier sprake is van censuur en een selectieve anti-Islam maatregel die niet enkel imam Fawaz treft, maar de Nederlandse moslim direct raakt in zijn vrijheden en rechten.”

Samen met het gebiedsverbod kon Justitie de haatimam ook een enkelband geven, om te verzekeren dat het gebiedsverbod niet overtreden zou worden. Maar daar werd bewust van afgezien, zo blijkt. De gemeente Den Haag wilde geen enkelband voor Fawaz Jneid “om de extra onrust die dat kan veroorzaken”. De enkelband zou volgens de veiligheidsdiensten niet nodig zijn om Jneid in het gareel te houden.

Vandaag vocht Jneid overigens zijn gebiedsverbod aan bij de Raad van State. Hij vindt naar eigen zeggen dat zijn grondrechten worden geschaad door die maatregel. De Raad van State worstelt met de zaak, zo gaf één van de rechters toe. Over 6 weken wordt een uitspraak verwacht.